Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

OSN chce rázne zasiahnuť do bojov: Nezmyselné šialenstvo sa už musí skončiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

JERUZALEM - Organizácia Spojených národov sa spoločne s Egyptom snaží sprostredkovať ukončenie bojov v palestínskom pásme Gazy medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. Uviedol to úrad osobitného koordinátora OSN pre blízkovýchodný mierový proces Nikolaja Mladenova, ktorý citovala agentúra AP.

Príslušný úrad OSN uviedol, že momentálne prebiehajú snahy s cieľom "zabezpečiť, aby Gaza ustúpila". OSN vyzvala na ukončenie raketového ostreľovania a obmedzenie útokov "všetkých strán". Militanti z Gazy vystrelili v pondelok na Izrael desiatky rakiet a mínometných granátov. Izraelské letectvo reagovalo sériou náletov na pozície militantov z Hamasu, ktoré Gazu ovláda, a menšej palestínskej militantnej skupiny Islamský džihád.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že pri náletoch zahynuli najmenej traja Palestínčania. Izraelské záchranné zložky uviedli, že raketa vystrelená z Gazy zasiahla autobus prechádzajúci cez pohraničnú oblasť, pričom ťažké zranenia utrpel 19-ročný muž. Zranených bolo najmenej ďalších sedem ľudí.

K raketovým útokom sa v spoločnom vyhlásení prihlásili Hamas aj skupina Islamský džihád. Jej hovorca uviedol, že obe skupiny sa rozhodli pomstiť za nedeľný izraelský útok v Gaze. Pri bojoch medzi izraelskými silami a palestínskymi militantmi v pásme Gazy prišlo v nedeľu večer o život sedem Palestínčanov a jeden izraelský vojak. Hamas prisľúbil odvetu.

Viac o téme: EgyptOSNIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu