Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Poľsku bude obrovský pochodov neonacistov: Prezident Duda sa ho nakoniec nezúčastní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda sa nezúčastní na Pochode nezávislosti, ktorý 11. novembra vo Varšave organizujú viaceré nacionalistické organizácie. Informoval o tom v pondelok Dudov hovorca. Toto oznámenie však nasledovalo po tom, ako Duda minulý piatok vyzýval občanov i verejných činiteľov Poľska, aby sa na kontroverznom podujatí zúčastnili.

Medzi organizátormi pochodu sú skupiny Všepoľská mládež, Národné hnutie, Národné obrodenie Poľska, či Radikálny národný tábor, pričom viaceré z nich nadviazali na antisemitské politické hnutia existujúce v Poľsku pred druhou svetovou vojnou. K organizátorom sa radí aj Národné hnutie (Ruch Narodowy - RN) - krajne pravicová strana, ktorá má v poľskom parlamente jedného poslanca. Takzvaný Pochod nezávislosti sa koná pri príležitosti konca prvej svetovej vojny a obnovenia Poľska. Z tejto pôvodne malej akcie krajnej pravice sa postupne stalo jedno z najväčších zhromaždení neonacistov na svete.

Ako poznamenala agentúra AP, zmena Dudovho postoja k Pochodu nezávislosti je ďalším zmiešaným signálom vyslaným krajne pravicovým silám, ktorých podporu sa súčasné konzervatívne vedenie Poľska snaží získať, keďže v dôsledku svojej politiky prišlo o sympatie mnohých centristických voličov. O zmene prezidentovho postoja k svojej účasti na pochode informoval v pondelok jeho hovorca Blažej Spychalski, pričom neuviedol konkrétny dôvod Dudovej neúčasti - povedal len, že prezident bude 11. novembra vyťažený účasťou na mnohých iných podujatiach.

Poľské médiá špekulovali, že Dudov nesúhlas s účasťou súvisí s podmienkami, ktoré stanovili organizátori. Tí však tvrdia, že netrvali na žiadnych podmienkach, voči ktorým mal Dudov tím námietky. Poľský sociológ a šéf združenia Nikdy viac Rafal Pankowski, ktorý monitoruje extrémizmus v Poľsku, podľa agentúry AP uviedol, že aj keď už Duda oznámil, že sa na pochode nezúčastní, "narobil škodu už tým, že ho legitimizoval" svojím prvým vyjadrením podpory a výzvou na masovú účasť na ňom. "Je neuveriteľné, ako mainstreamoví politici nemajú problém s extrémistami," uviedol Pankowski.

Viac o téme: PochodNeonacistiPoľskoVaršavaAndrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu