Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Stovky neonacistov v uliciach nemeckého mesta: Obavy, znepokojenie a pobúrenie

Pochod neonacistov v meste Plauen
Pochod neonacistov v meste Plauen (Zdroj: YouTube/BILD)

BERLÍN - Ústredná rada Židov v Nemecku vyjadrila vo štvrtok obavy v súvislosti s prvomájovým pochodom neonacistov v meste Plauen vo východonemeckej spolkovej krajine Sasko, ktorý povolila polícia. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Videozáznam zo stredajšieho pochodu vyvolal v Nemecku vlnu pobúrenia. Vyústil tiež do výziev na zásah adresovaných príslušným orgánom v Sasku, kde je krajne pravicové zmýšľanie obzvlášť silné. "Obrázky neonacistického pochodu strany Tretia cesta v Plauene sú znepokojivé a hrozivé," povedal Josef Schuster, predseda Ústrednej rady Židov v Nemecku. Pravicoví extrémisti podľa jeho slov "pochodujú v Sasku spôsobom, ktorý pripomína najtemnejšiu kapitolu nemeckých dejín".

Schuster pripomenul, že k pochodu neonacistov došlo v predvečer izraelského Dňa spomienky na obete holokaustu (Jom ha-šoa). Nemecké tajné služby tvrdia, že Tretia cesta, relatívne malá politická strana, má úzke vzťahy s pravicovými extrémistami. Pochod v Plauene sprevádzalo hlasné bubnovanie mnohých jeho účastníkov, pripomínajúce bubnovanie Hitlerovej mládeže, približuje agentúra AP. Účastníci vykrikovali heslá ako "Preč s cudzincami-kriminálnikmi!" či "Národný socializmus!".

Saská polícia informovala, že na pochode sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí. Proti demonštrantov k nim nepustili. Polícia v súvislosti s pochodom zadržala celkovo deväť ľudí pre zákonom zakázané zahaľovanie tváre a jednu ďalšiu osobu pre urážku policajta. Daný deň však označila za úspech, pretože v Plauene nedošlo k nijakému násiliu.

Ústredná rada Židov v Nemecku tvrdí, že saské orgány mali zabrániť, aby sa takýto pochod vôbec konal. "Ak to myslí vláda spolkovej krajiny Sasko s bojom proti pravicovému extrémizmu vážne, nesmie povoliť takéto demonštrácie," povedal Schuster. Dodal, že židovská obec očakáva teraz od príslušných orgánov "rozhodné kroky a viditeľné dôsledky".Agentúra AP dodala, že neonacisti v stredu pochodovali aj v západonemeckom meste Duisburg v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, pričom transparentmi vyzývali na zničenie Izraela.

Viac o téme: NeonacistiSaskoPlauenJozef Schuster
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu