Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Americký minister obrany hovoril so saudskoarabským kolegom o vražde novinára Chášukdžího

Americký minister obrany Jim Mattis
Americký minister obrany Jim Mattis (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

PRAHA - Americký minister obrany Jim Mattis potvrdil v nedeľu stretnutie so saudskoarabským šéfom diplomacie Ádilom Džubajrom, v rámci ktorého vyzval na úplné a transparentné vyšetrenie smrti saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího.

Mattis s Džubajrom rokoval o zabití kritika Rijádu v sobotu v metropole Bahrajnu Manáma v rámci bezpečnostnej konferencie. Šéf Pentagónu to povedal novinárom po príchode do Prahy, kam pricestoval pri príležitosti osláv 100. výročia vzniku Československa a kde má na programe stretnutie sa s českým premiérom Andrejom Babišom.

"Hovorili sme o tom. O potrebe transparentnosti a úplného a dôkladného vyšetrenia," povedal novinárom, ktorí ho sprevádzali do Prahy. "(Bol tam) úplný súhlas ministra zahraničných vecí Džubajra, žiadne výhrady," objasnil Mattis s tým, že v tomto smere medzi nimi panovala zhoda. Samotný Džubajr mu povedal, že "musíme vedieť, čo sa stalo". O čom konkrétne hovorili však nepriblížil.

Chášukdží, hlasný kritik saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a prispievateľ denníka Washington Post, zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.​

Viac o téme: Ádil DžubajrJim MattisDžamál Chášukdží
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu