Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Napäté vzťahy medzi Pakistanom a Indiou: Islamabad zakázal indické televízne stanice

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

ISLAMABAD - Pakistanský najvyšší súd opäť zaviedol zákaz všetkých indických televíznych kanálov, pričom zrušil skoršie nariadenie súdu nižšej inštancie. Informoval o tom v sobotu spravodajský kanál stanice BBC.

Dôvodom tohto kroku je podľa predsedu pakistanského najvyššieho súdu Sákiba Nisára skutočnosť, že India stavia priehrady na riekach, ktoré tečú na územie Pakistanu. Pakistan ďalej tvrdí, že India využíva svoje priehrady ako zbraň, čo však India odmieta. Indické televízne programy a filmy sú v Pakistane obľúbené, avšak krajina ich zakázala už aj predtým v reakcii na napäté vzťahy medzi Islamabadom a Naí Dillí.

"India obmedzuje prísun vody do Pakistanu. Prečo by sme teda nemali zrušiť ich stanice?" vyhlásil Nisár, ktorý zrušil rozhodnutie regionálneho najvyššieho súdu v meste Láhaur. Viac než 80 percent zavlažovanej poľnohospodárskej pôdy v Pakistane závisí od rieky Indus a jej prítokov, z ktorých väčšina prichádza z Himalájí. Pakistan po prvý raz zaviedol zákaz indických filmov po indicko-pakistanskej vojne z roku 1965. Opatrenie zrušili až v roku 2008, hoci ho sporadicky obnovovali.

Viac o téme: IndiaPakistanIslamabadTelevízne kanály
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu