Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mike Pompeo vyzýva na mier: V Jemene sa konflikt ukončí, rokovania už v novembri

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyzval v utorok na ukončenie nepriateľských akcií v Jemene a uviedol, že konzultácie vedené Organizáciou Spojených národov (OSN) by sa mali začať v novembri.

Pompeo vo vyhlásení vyzval na zastavenie raketových a dronových útokov z húsíami ovládaných oblastí na Saudskú Arábiu a Spojené arabské emiráty (SAE). Dodal, že "následne" musí koalícia pod vedením Saudskej Arábie prestať s leteckými útokmi v obývaných oblastiach v Jemene.

Šéf americkej diplomacie tiež vyzval na konzultácie pod patronátom osobitného vyslanca OSN, ktoré by sa mali konať v novembri v tretej krajine. Účastníci týchto konzultácií by sa mali venovať základným sporným bodom v rámci konfliktu, demilitarizácii hraníc a zhromaždeniu všetkých ťažkých zbraní pod medzinárodným dohľadom.

Šiitskí vzbúrenci známi ako húsíovia obsadili v roku 2014 hlavné mesto Saná a ďalšie časti Jemenu. Ich postup primal v roku 2015 Saudskú Arábiu a ďalšie sunnitské spojenecké krajiny začať letecké útoky, aby sa povstalci nedostali do mesta Aden - dočasného sídla jemenskej vlády podporovanej Saudskou Arábiou. OSN nedávno varovala, že v Jemene, chudobnej arabskej krajine zmietanej vojnovým konfliktom, hrozí vypuknutie veľkého hladomoru, ktorý by mohol postihnúť až 14 miliónov ľudí.

Viac o téme: DohodaMierKonflikt Rokovanie OSNJemenMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu