Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Voľby v Česku: Babiš po katastrofálnom výsledku vo voľbách priznal porážku

Český premiér Andrej Babiš.
Český premiér Andrej Babiš. (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

PRAHA - Po tom, ako vládne ANO získalo v druhom kole volieb tretiny českého Senátu iba jedného senátora - Miroslava Adamka v Šumperku, premiér a šéf hnutia Andrej Babiš priznal volebnú porážku. V reakcii na výsledky volieb novinárom povedal, že chce iniciovať zmenu volebného zákona.

"Dopadli sme mizerne, ale pravdupovediac, nie je to pre mňa nič neočakávané. Rátal som s tým. Aj keď sme neobhajovali žiaden mandát, tak jeden získaný je naozaj málo, ale asi to reálne odráža situáciu," povedal Babiš v sobotu pre spravodajský server Novinky cz.

"Senát jednoducho nevieme. Tento volebný systém nám nesedí. Všetky tradičné politické strany sa často spájajú a v druhom kole idú proti nám," dodal. Babiš dlhodobo hovorí o tom, že voľby do hornej komory by mali byť jednokolové. Chystá sa vraj predložiť novelu volebného zákona. Dvojkolový systém je podľa neho v dnešnej dobe nezmyselný, čo vraj dokazuje nízka volebná účasť. V druhom kole volieb, v ktorých sa vyberá tretina senátorov, prišlo podľa informácii iHNed.cz. k volebným urnám len 16,49 percenta oprávnených voličov.

Sám Babiš voliť tiež nešiel. Vyhlásil, že má naplánovanú zahraničnú cestu a navyše nepostúpil kandidát ANO. Za obvod Benešov by si tak musel vybrať medzi kandidátom hnutia Starostovia a nezávislí (STAN) a opozičnej Občianskej Demokratickej strany (ODS).

Z druhého kola volieb tretiny českého Senátu vyšla v sobotu víťazne ODS, ktorá získala deväť kresiel a v Senáte bude mať spolu 16 zástupcov. Rovnaký počet senátorov bude mať aj Kresťanská a demokratická únia - Československá strana ľudová (KDU-ČSL). Vládne subjekty ANO a Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) získali v druhom kole každá jedno kreslo a v hornej komore budú mať dokopy 20-členné zastúpenie.

Horná komora českého parlamentu - Senát má 81 členov volených na šesťročné funkčné obdobie. Voľby sa konajú každé dva roky, keď sa obnoví jedna tretina zloženia senátu - čo znamená 27 senátorov.​

Viac o téme: VoľbyAndrej Babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu