Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Zvrat v prípade brutálnej vraždy bulharskej novinárky: Mali nesprávneho, podozrivého prepustia

Viktorija Marinovova Zobraziť galériu (4)
Viktorija Marinovova (Zdroj: TASR/TV Ruse via AP)

RUSE - Bulharský verejnoprávny rozhlas BNR v utorok informoval, že v súvislosti s vraždou bulharskej novinárky Viktorije Marinovovej zatkli podozrivého, ktorým je rumunský občan s pasom z Moldavska. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP.

Vražda novinárky (30) vydesila Európu: FOTO Téma poslednej reportáže, korupcia pri eurofondoch

Potvrdila to polícia

Vysokopostavený bulharský policajný dôstojník v utorok potvrdil, že zatkli muža v súvislosti s vraždou novinárky Viktorije Marinovovej.

Teodor Atanassov, šéf polície v meste Ruse, uviedol, že muža zadržali na 24 hodín a vypočúvajú ho. Podľa agentúry AP ho identifikoval ako "rumunského občana ukrajinského pôvodu" a spresnil, že muža oficiálne neoznačili ako podozrivého.

Málo informácií

Rumunské ministerstvo zahraničných vecí doteraz nedostalo informáciu o zadržaní, prípadne zatknutí rumunského občana v súvislosti s vyšetrovaním vraždy bulharskej novinárky z podunajského mesta Ruse. Na rezort sa neobrátil ani nikto so žiadosťou o konzulárne služby, informovali oficiálne miesta v Bukurešti.

Rumunské veľvyslanectvo v Sofii vývoj vyšetrovania prípadu pozorne sleduje a obrátila sa na príslušné bulharské miesta so žiadosťou o informácie týkajúce sa totožnosti, respektíve občianstva spomínanej podozrivej osoby.

Viacero podozrivých

Spravodajský webový portál Monitor.bg však informoval, že v kauze jestvuje viacero podozrivých a polícia pracuje aj s verziou, v zmysle ktorej novinárkin vrah ušiel do Rumunska. V byte jedného z podozrivých sa našli podľa spomínaného portálu údajne osobné veci zavraždenej.

 Telo televíznej žurnalistky Marinovovej našli v sobotu 6. októbra v meste Ruse v parku pri rieke Dunaj po tom, čo upozorňovala na možnú korupciu vo vláde. Rozhlasová stanica BNR uviedla, že nepotvrdená informácia o zatknutí "rumunského občana s pasom z Moldavska" pochádza z bulharského ministerstva vnútra. Zatiaľ nie sú dostupné žiadne ďalšie informácie.

Podozrivého pustia bez obvinení

Bulharské úrady prepustia muža, ktorého zadržali pri vyšetrovaní vraždy novinárky Viktorije Marinovovej. Ani ho v tejto súvislosti neobvinia, informovala v utorok agentúra AP s odvolaním sa na Teodora Atanasova, šéfa polície v meste Ruse. Novinárom povedal, že muža, ktorého neidentifikoval, prepustia "veľmi skoro". Ďalšie podrobnosti ohľadom vyšetrovania odmietol uviesť.

Viktoria Marinová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/Rusland Trad)

Bulharská prokuratúra ešte v pondelok večer oznámila, že začala vyšetrovať podozrenie zo zneužívania fondov Európskej únie; popri tom polícia vyšetruje znásilnenie a vraždu Marinovovej, ktorú našli zaškrtenú. Informovala o tom utorok agentúra AP s tým, že k tomu došlo po brutálnej vražde bulharskej novinárky, ktorá upozorňovala na možnú korupciu vo vládnych kruhoch.

Viktoria Marinová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Viktoria Marinová)

Zavraždená reportérka Viktorija Marinovová v televízii TVN Ruse moderovala aj politickú tolkšou. Do vydania z 30. septembra pozvala do štúdia na rozhovor dvoch známych investigatívnych novinárov - Bulhara Dimitara Stojanova z portálu Bivol.bg a Rumuna Attilu Bira, venujúcich sa podozreniam o zneužívaní eurofondov, do ktorého sú údajne zapletení miestni podnikatelia a poslanci. Tých zadržali za ich prácu na údajných podvodoch, ktoré sa týkali eurofondov.

Viktoria Marinová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Viktoria Marinová)

Spomínané ministerstvo uviedlo, že prokuratúra vyšetruje bulharskú stavebnú spoločnosť GP Group v súvislosti s podozrením zo zneužitia fondov EÚ, pričom jej zmrazila aktíva vo výške 14 miliónov eur.

Viac o téme: VraždaNovinárkaRumunViktorija MarinovováBulahrsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu