Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vražda novinárky (30) vydesila Európu: FOTO Téma poslednej reportáže, korupcia pri eurofondoch

Viktoria Marinová Zobraziť galériu (7)
Viktoria Marinová (Zdroj: Facebook/PodiumTVN)

SOFIA/NEW YORK - Výbor na ochranu novinárov (VON) so sídlom v New Yorku v reakcii na vraždu bulharskej novinárky Viktorije Marinovej vyjadril šok a vyzval bulharské úrady, aby tento zločin dôkladne vyšetrili a poskytli kolegom zavraždenej ochranu.

Vraždou bulharskej novinárky je zdesená aj organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), ako aj predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre slobodu médií Harlem Désir i jednotliví novinári na sociálnych sieťach. Marinovú našli v sobotu na ťažko dostupnom mieste. Pred smrťou ju mali znásilniť a brutálne zbiť. Príčinou smrti bolo udusenie následkom úderov do hlavy. Zatiaľ sa stále nevie, či jej smrť súvisela s jej prácou. Marinova mala dcérku. 

Viktoria Marinova
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Viktoria Marinová)

Novinári sa báli o bezpečnosť

Nemenovaný novinár z regionálnej televízie TVN Ruse, kde zavraždená pracovala ako šéfka administratívneho úseku, uviedol, že novinári z televízie síce nedostávali žiadne vyhrážky, ale niektorí z nich sa obávali o svoju bezpečnosť. 


Brutálna vražda bulharskej novinárky, venovala sa korupčným témam: Ženu (†30) mali zbiť a znásilniť


Marinovová v televízii TVN Ruse moderovala aj politickú tolkšou. Do vydania z 30. septembra pozvala do štúdia na rozhovor dvoch známych investigatívnych novinárov - Bulhara Dimitara Stojanova z portálu Bivol.bg a Rumuna Attilu Bira, venujúcich sa podozreniam o zneužívaní eurofondov, do ktorého sú údajne zapletení miestni podnikatelia a poslanci. 

Viktoria Marinova
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Viktoria Marinová)

Redakcia má strach

Oboch novinárov nedávno v Bulharsku zadržali, keď spoločne vyšetrovali okolnosti zničenia dokumentov, ktoré mali dokazovať spojitosť bulharskej stavebnej spoločnosti GP s manipuláciou tendrov EÚ. Spoluzakladateľ portálu Bivol.bg Asen Jordanov sa pre západné médiá vyjadril, že má dôveryhodné informácie, že novinárom z redakcie jeho portálu kvôli ich pátraniu hrozí nebezpečenstvo. 

Viktoria Marinova
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Viktoria Marinová)

„Smrť Viktorije, brutálny spôsob, akým bola zavraždená, bola popravou spáchanou na výstrahu,“ uviedol Jordanov. Podľa poslednej správy RSF sú investigatívni novinári v Bulharsku vystavovaní mnohým formám nátlaku a zastrašovania, ktoré na nich vyvíjajú oligarchovia s monopolom na kontrolu médií a úradníci podozriví z korupcie alebo kontaktov s organizovaným zločinom. 

Brutálny zločin, objasnenie je otázkou času

Podľa Združenia európskych novinárov sídliaceho v Bulharsku sú novinári z regionálnych a miestnych médií obzvlášť ohrození. Bulharsko sa tento rok prepadlo na 111. miesto v globálnom rebríčku slobody médií, ktorý zostavuje medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc. Ide o najhoršie miesto spomedzi krajín EÚ.

Viktoria Marinova
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Viktoria Marinová)

Bulharský premiér Bojko Borisov ubezpečil verejnosť, že po zaistení dôkazov je objasnenie tohto trestného činu "len otázkou času". Obnažené telo novinárky sa našlo v sobotu popoludní v Ruse: bolo ukryté v kríkoch na ťažko prístupnom mieste neďaleko Dunaja. Podľa bulharskej polície bola Marinovová pred vraždou znásilnená a zbitá. Telo obete našiel náhodný okoloidúci, ktorý privolal políciu. Príbuzní novinárku identifikovali po niekoľkých hodinách.

Viktoria Marinová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Viktoria Marinová)

Smrť podľa predbežných zistení nastala v dôsledku úderov do hlavy a udusenia. Zdroje blízke vyšetrovaniu medzičasom informovali, že polícia má pochybnosti o spojitosti vraždy a novinárskej profesie obete. Z miesta činu totiž podľa miestnej prokuratúry zmizli novinárkin mobilný telefón, kľúče od jej auta, okuliare, ako aj časť oblečenia. K zločinu podľa všetkého došlo za bieleho dňa. Vyšetrovatelia však podľa miestnych médií preverujú všetky možné motívy.

Reportéri bez hraníc chcú, aby chránili jej kolegov

Bruselská pobočka organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) v pondelok vyzvala na úplné vyšetrenie vraždy bulharskej televíznej reportérky Viktorije Marinovovej a vyzvala zodpovedné úrady, aby kolegovia, s ktorými pracovala, dostali policajnú ochranu. "Požadujeme policajnú ochranu pre novinárov TVN, ktorí pracovali s Viktorijou Marinovovou na rovnakej citlivej téme, až do ukončenia  vyšetrovania," uviedol pre médiá generálny tajomník RSF Christophe Deloire. Upozornil, že organizácia Reportéri bez hraníc nalieha na bulharské úrady, aby vykonali dôkladné vyšetrovanie s cieľom nájsť páchateľov tejto "hanebnej vraždy".

RSF vo svojej správe pripomenula, že posledná reportáž Marinovovej, na ktorej spolupracovala s novinármi z internetovej stránky Bivol.bg, sa zamerala na rozsiahle podvody spojené so zneužívaním fondov Európskej únie. Reportáž bola odvysielaná pred tromi týždňami a RSF už krátko na to vyjadrila znepokojenie v súvislosti s hrozbami, ktorým boli vystavení novinári zo stránky Bivol, pričom organizácia vyzvala na zaručenie ich bezpečnosti.

Reportéri bez hraníc vo svojej správe z júla tohto roku upozornili, že investigatívni novinári sú často vystavení rôznym druhom nátlaku - od výstrah, zastrašovania, odkazov v štýle mafie a dehonestujúcich kampaní až po fyzické útoky na novinárov a ich majetok. RSF spresnila, že mnohí novinári boli vystavení pokusom o vraždu, bitkám či podpaľovaniu svojich áut.

Nemecko čin odsúdilo

Nemecká vláda v pondelok ostro odsúdila vraždu bulharskej novinárky Viktorije Marinovovej a tento zločin označila za "brutálny a strašný". Informovala o tom tlačová agentúra AP. Hovorca ministerstva zahraničných vecí uviedol, že je naliehavé, "aby prebehlo rýchle vyšetrovanie a aby bola táto strašná udalosť čo najúplnejšie objasnená".

Nemecký poslanec z tábora Zelených v Európskom parlamente Sven Giegold vyhlásil, že vraždou by sa mala znepokojovať celá Európa. Giegold povedal: "Najprv Malta, potom Slovensko, teraz Bulharsko. Je neprípustné, že v Európe znovu a znovu zabíjajú novinárov."

Myslel tým vraždy dvoch ďalších novinárov v spomínaných krajinách - Daphne Caruanovej-Galiziovej na Malte a Jána Kuciaka na Slovensku, ktorého zastrelili spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou. Nemecký poslanec vyzval europarlament, aby urýchlene poslal do Bulharska delegáciu na pomoc pri vyšetrovaní zločinu.

Hrozivý odkaz kolegu

Bulharský investigatívny novinár, ktorý spolupracoval so zavraždenou bulharskou novinárkou Viktorijou Marinovovou, žiada, aby okolnosti jej úmrtia vyšetrovali nielen bulharské orgány, ale aj zahraniční experti z Európskej únie. "Chceme, aby boli súčasťou vyšetrovania aj nezávislí európski vyšetrovatelia, pretože sme presvedčení o tom, že bulharskí predstavitelia sú súčasťou zločineckej scény v tejto krajine," povedal v pondelok šéf investigatívnej webstránky Bivol.bg Assen Jordanov.

Jordanov nespochybňuje vyjadrenia bulharskej polície, podľa ktorej zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by Marinovovú zabili v súvislosti s jej novinárskou prácou. Pripomína však, že táto novinárka sa púšťala do tém, v ktorých sa iní novinári báli rýpať. Venovala sa predovšetkým podvodom pri využívaní eurofondov v Bulharsku.

Jej posledný článok sa týkal stavebných spoločností zapojených do projektov infraštruktúry financovaných z prostriedkov EÚ, ktoré mali pod palcom miestne úrady. Smerodajná pre vyšetrovanie Marinovovej vraždy by mohla byť aj jej posledná reportáž pre TVN, lokálnu televíznu stanicu v meste Ruse, ktorú táto novinárka vlastnila. Reportáž sa týkala okolností zatknutia rumunského novinára Attilu Bira a jeho bulharského kolegu Dimitara Stojanova zo spomínanej stránky Bivol.bg.

Podviný postup polície

Oboch novinárov, ktorí dlhodobo pracujú na téme zneužívania európskych fondov bulharskými úradmi, zatkli v septembri za dramatických okolností na poli na juhozápadnom okraji bulharskej metropoly Sofia. Na toto miesto obaja prišli na základe tipu od ich informátora a našli tam veľa tašiek plných papierových dokumentov, z ktorých niektoré horeli, iné tleli, ale niektoré boli pomerne zachované.

Vzápätí k nim však pristúpili bulharskí policajti, nasadili im putá a odviezli ich na policajnú stanicu. Jediné vysvetlenie, ktoré novinárom poskytli, bolo to, že ich museli zatknúť za účelom ich identifikácie.

Viktoria Marinová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter/Rusland Trad)

Vyšetrenie žiada aj Európska komisia

Európska komisia (EK) očakáva rýchle a dôkladné vyšetrenie vraždy bulharskej novinárky Viktorije Marinovovej. Informáciu priniesla v pondelok agentúra AP. Vyšetrovanie má podľa hovorcu EK priviesť zodpovedných pred spravodlivosť a objasniť, či mal zločin spojitosť s novinárkinou prácou.

"Musíme zabezpečiť, aby naši novinári boli všade v bezpečí a boli naďalej neoceniteľným prínosom pre spoločnosť," povedal hovorca EK Margaritis Schinas.

Neskôr citoval časť prejavu prezidenta Európskej Komisie Jeana-Claudea Junckera zo správy o stave Únie z 12. septembra. Juncker vtedy povedal, že priveľa našich novinárov je zastrašovaných, napadnutých a dokonca zavraždených. Varoval tiež, že demokraciu nie je možné budovať bez slobodnej tlače. 

Ľudia chcú odpovede

V Bulharsku sa v pondelok večer na viacerých miestach konali spomienkové smútočné zhromaždenia na počesť investigatívnej novinárky Viktorije Marinovovej, ktorú v sobotu znásilnili a zabili v meste Ruse na severe Bulharska. V samotnom Ruse si prišli pamiatku novinárky uctiť stovky obyvateľov, ktorí kládli sviečky a kvety k pamätníku na hlavnom námestí. Podobná akcia sa konala aj v metropole Sofia. Podľa agentúry Associated Press (AP) Bulhari vôbec neveria oficiálnemu vyšetrovaniu tejto vraždy. Agentúra cituje Kristinu Petkovovú zo Sofie, podľa ktorej majú Bulhari "nulovú dôveru" k predstaviteľom krajiny. "Akékoľvek už budú výsledky vyšetrovania, ľudia im neuveria," povedala.

V Bulharsku silnejú hlasy žiadajúce, aby okolnosti Marinovovej úmrtia vyšetrovali nielen bulharské orgány, ale aj zahraniční experti z Európskej únie. "Chceme, aby boli súčasťou vyšetrovania aj nezávislí európski vyšetrovatelia, pretože sme presvedčení o tom, že bulharskí predstavitelia sú súčasťou zločineckej scény v tejto krajine," povedal v pondelok šéf investigatívnej webstránky Bivol.bg Assen Jordanov, ktorý s Marinovovou spolupracoval.

Viac o téme: VraždaViktoria MarinováVON
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu