Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Samovražedný bombový útok na predvolebnom zhromaždení: Zahynulo 14 ľudí, najmenej 40 zranených

(Zdroj: SITA/AP Photo)

KÁBUL - Najmenej 14 ľudí zahynulo a ďalších minimálne 40 osôb utrpelo zranenia na predvolebnom zhromaždení vo východoafganskej provincii Nangarhár, kde sa odpálil samovražedný atentátnik. Informovala o tom agentúra AP.

"Väčšinu mŕtvych a zranených tvoria staršinovia, ktorí sa zúčastňovali na predvolebnom mítingu," uviedol hovorca guvernéra provincie Nangarhár Attáulláh Chógjání s tým, že išlo o zhromaždenie priaznivcov nezávislého kandidáta Abdala Násira Muhmánda, ktorý z útoku vyviazol bez zranení.

K zodpovednosti za útok sa doposiaľ nikto neprihlásil, avšak v Nangarháre pôsobí afganské militantné hnutie Taliban, ako aj miestna odnož extrémistickej organizácie Daeš. Ani jedna z uvedených skupín s parlamentnými voľbami, ktoré by sa mali konať 20. októbra, nesúhlasí, a pokúša sa ich konaniu zabrániť.

Predvolebná kampaň sa v Afganistane začala minulý piatok (28. septembra), pričom o kreslá v 249-člennej dolnej komore parlamentu sa uchádza 2565 kandidátov vrátane 417 žien. Ešte pred oficiálnym začiatkom kampane prišlo pri rôznych útokoch o život päť kandidátov na poslancov. 

Viac o téme: Samovražedný útokAfganistanNangarhár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu