Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Rozsiahla protiteroristická razia na severe Francúzska: Prehľadali desiatky domov, troch zatkli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Viac ako 200 policajtov sa zapojilo do dnešnej protiteroristickej akcie, počas ktorej prehľadávajú desiatky domov a sídlo organizácie neďaleko severného mesta Dunkerque.

Zástupcovia tamojšej prefektúry potvrdili, že polícia prehľadáva aj moslimské kultúrne centrum v Grande-Synthe, pričom zasahujú aj v domoch predstaviteľov centra. Polícia koná na základe podozrení, že "lídri komunity výrazne podporujú myšlienky, ktoré sú proti hodnotám Francúzskej republiky". Agentúra AP nazvala mesto Grande-Synthe magnetom pre migrantov, ktorí sa chcú dostať cez Lamanšský prieliv do Veľkej Británie.

Po protiteroristickom záťahu vzali do väzby troch podozrivých

Troch ľudí vzali do väzby francúzske bezpečnostné zložky po utorkovej protiteroristickej razii na severe krajiny. Zadržali ich pre podozrenia z nelegálnej držby zbraní, oznámil podľa agentúry DPA na sociálnej sieti Twitter francúzsky minister vnútra Gérard Collomb.

Policajná akcia sa začala o 06.00 h v mestečku Grande-Synthe ležiacom v blízkosti prístavného mesta Dunkerque. Bezpečnostné zložky prehľadali priestory moslimského zoskupenia Centre Zahra France a bydliská viacerých osôb pre podozrenia z podpory viacerých teroristických organizácií, informovala miestna prefektúra.

Collomb v tejto súvislosti uviedol, že modlitebňa v Centre Zahra France zostane zatvorená. Z úradného vestníka francúzskej vlády tiež vyplýva že majetok zoskupenia, ako aj niekoľkých ďalších organizácií a viacerých osôb bol na pol roka zmrazený. Na akcii sa zúčastnilo aj 30 príslušníkov elitnej policajnej jednotky RAID. V Grande-Synthe sa sústreďujú migranti, ktorí sa snažia dostať cez Lamanšský prieliv do Británie, pripomenula agentúra AP.

Viac o téme: FrancúzskoProtiteroristická akcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu