Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Utlačovanie Rohingov sa možno konečne vyšetrí: Pozrie sa na to Medzinárodný trestný súd

(Zdroj: SITA/AP/Dar Yasin, Wong Maye-E, TASR/AP, Suvra Kanti Das)

HAAG - Hlavná prokurátorka Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu Fatou Bensoudová v utorok oznámila, že spúšťa predbežné vyšetrovanie deportácií státisícov moslimských Rohingov z Mjanmarska do Bangladéša.

Bensoudová vo vyhlásení uviedla, že začala úkon oficiálne známy ako predbežné skúmanie, aby zistila, či existuje dostatok dôkazov na odôvodnené, riadne vyšetrovanie.

Prokurátorka dodala, že preverí správy o "množstve údajných nátlakových činov vedúcich k nútenému vysťahovaniu Rohingov, vrátane odopierania základných práv, zabíjania, sexuálneho násilia, núteného zmiznutia, ničenia a rabovania".

Mjanmarskú armádu obviňujú z rozsiahleho porušovania ľudských práv, napríklad zo znásilňovania, vrážd, mučenia a podpaľovania dedín moslimskej menšiny Rohingov - čo od vlaňajšieho augusta viedlo k úteku približne 700.000 Rohingov do susedného Bangladéša, pripomenula tlačová agentúra AP.

V prevažne budhistickom Mjanmarsku žije dnes menej ako päť percent moslimov. Väčšina z nich nemá priznané občianstvo a okrem neho nemá ani právo voliť. Rohinská menšina má vlastný jazyk aj kultúrne zvyklosti a považuje sa za potomkov arabských kupcov. Rohingovia patria medzi najprenasledovanejšie menšiny na svete. Domovom približne milióna Rohingov je Jakchainský štát v západnej časti Mjanmarska.

Viac o téme: ICCMedzinárodný trestný súdMjanmarskoRohingovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu