Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Líbyou znova znejú zvyku samopalov: V Tripolise zúria boje, takmer celá krajina je bez elektriny

(Zdroj: TASR/AP Photo/Mohamed Ben Khalifa)

KÁHIRA - V líbyjskej metropole Tripolis sa v utorok opäť rozhoreli ostré boje medzi znepriatelenými ozbrojenými skupinami. Tie prebiehajú už od konca augusta, ich intenzita však výrazne ustala po tom, čo obe strany začiatkom septembra na rokovaniach pod záštitou Organizácie Spojených národov (OSN) podpísali dohodu o prímerí.

Boje v Tripolise zasiahli aj elektrické generátory, čo spôsobilo masívne výpadky elektriny po celej krajine. Ako v utorok uviedla líbyjská štátna elektrárenská spoločnosť, bez elektriny je okrem iného celá obývaná oblasť od Tripolisu až po hranicu s Tuniskom na západe krajiny, pričom oblasť bez prívodu elektriny sa rozprestiera aj hlboko smerom na juh.

Správy o prípadných obetiach či zranených z utorňajších bojov zatiaľ nie sú k dispozícii. Celkovo si boje medzi znepriatelenými ozbrojenými skupinami od konca augusta vyžiadali už 66 obetí a takmer 200 zranených.

Líbya upadla do chaosu po povstaní v roku 2011, ktoré viedlo k pádu dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího. Krajina je v súčasnosti rozdelená medzi konkurenčné vlády sídliace v Tripolise a na východe krajiny, pričom každú z nich podporuje celý rad rôznych milícií.

 

 

Viac o téme: VojnaLíbyaTripolis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu