Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kuba kráča liberálnou cestou: Nový prezident vyjadril podporu manželstvám osôb rovnakého pohlavia

Miguel Díaz-Canel
Miguel Díaz-Canel (Zdroj: TASR/Alejandro Ernesto/Pool Photo via AP)

HAVANA - Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel v pondelok vyjadril podporu manželstvám medzi osobami rovnakého pohlavia, informovala stanica BBC.

Díaz-Canel, ktorý v krajine prevzal moc po Raúlovi Castrovi 19. apríla tohto roku, v rozhovore pre televízny kanál Telesur povedal, že on sám uzatváranie manželstiev bez akýchkoľvek obmedzení podporuje. Podľa neho je to súčasť snáh eliminovať diskrimináciu v spoločnosti.

Kuba sa nachádza v procese aktualizácie ústavy z roku 1976, v ktorej bolo doteraz manželstvo definované ako zväzok medzi mužom a ženou. Nová ústava musí prejsť všeobecnou debatou a musí byť schválená referendom vo februári 2019.

Prezidentova podpora je v ostrom kontraste k prenasledovaniu homosexuálov po revolúcii v roku 1959. Oficiálny postoj k tejto problematike sa v posledných desaťročiach zmenil aj vďaka úsiliu dcéry Raúla Castra Mariely. Mariela je vedúcou kubánskeho Národného strediska pre sexuálnu výchovu (CENESEX) a otvorene podporuje práva komunity LGBT.

Prezident Díaz-Canel sa v rozhovore pre Telesur TV vyjadril aj k vzťahom medzi Kubou a USA, ktoré sú podľa neho v úpadku. "Priestor na dialóg je stále otvorený a nikdy neodmietneme možnosť diskutovať - musí to však byť diskusia medzi seberovnými," povedal.

Vzťahy medzi oboma krajinami sa zlepšili počas prezidentského mandátu Baracka Obamu. Jeho nástupca Donald Trump však opäť sprísnil pravidlá pre Američanov, ktorí chcú vycestovať na Kubu. Podľa Díaza-Canela je ekonomická blokáda zo strany Spojených štátov najväčšou prekážkou pre ďalší rozvoj jeho krajiny. Zároveň poprel účasť Kuby na nedávnych útokoch na amerických diplomatov a podnikateľov, ktoré niektorým z nich spôsobili stratu sluchu.

Viac o téme: ManželstvoHomosexuáliDiskrimináciaLGBTIMiguel Díaz-Canel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu