Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nezhody medzi európskymi veľmocami: Taliansko sa s Rakúskom hádajú o územie v Alpách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Taliansko sa v pondelok rozhodlo odmietnuť pozvanie na bilaterálnu schôdzku do Viedne, pretože ostro nesúhlasí s rakúskymi plánmi udeľovať občianstvo obyvateľom talianskeho regiónu Južné Tirolsko. V pondelok to v Ríme oznámilo talianske ministerstvo zahraničných vecí.

Šéf talianskej diplomacie Enzo Moavero Milanesi podľa stanoviska ministerstva už toto rozhodnutie tlmočil rakúskej strane. Snahy Rakúska v tomto smere podľa talianskeho rezortu diplomacie "podkopávajú atmosféru porozumenia a vzájomnej dôvery" medzi oboma krajinami a prinášajú "potenciálne riziko anachronistickej revanšistickej politiky".

Rakúsko, ktoré chystá zákon, na základe ktorého by mohlo udeľovať rakúske občianstvo a vydávať rakúske pasy obyvateľom severotalianskeho regiónu Južné Tirolsko, doteraz Talianov ubezpečovalo, že akékoľvek prípadné zmeny sa budú diať v tesnej súčinnosti s Talianskom.

Vláda rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza, ktorá pozostáva z jeho Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), si zmienku o tom, že plánuje "prehodnotiť myšlienku dvojakého občianstva", dala už do svojho programového vyhlásenia, čo v Taliansku okamžite vzbudilo obavy.

Okrem iného sa objavili úvahy o tom, že talianski športovci z tohto regiónu, odkiaľ pochádza napríklad mnoho slávnych lyžiarov, si budú môcť v budúcnosti vybrať, či budú reprezentovať Taliansko, alebo Rakúsko.

Južné Tirolsko bolo až do prvej svetovej vojny súčasťou Rakúsko-Uhorska a dve tretiny jeho obyvateľov dodnes hovoria po nemecky a nie po taliansky.

Viac o téme: TalianskoJužné Tirolsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu