Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nášmu veľvyslancovi sa dostalo veľkej pocty: Ivan Korčok si prevzal vysoké ocenenie

Ivan Korčok
Ivan Korčok (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

PRAHA - Slovenský veľvyslanec v USA Ivan Korčok si v nedeľu v rámci Dní NATO v Ostrave prevzal Českú a Slovenskú transatlantickú cenu za rok 2018. Informovala o tom na svojej webovej stránke mimovládna organizácia GLOBSEC.

Slovenský veľvyslanec v Spojených štátoch si cenu prevzal od amerického experta na obranu Iana Brzezinského, syna legendy americkej zahraničnej politiky Zbigniewa Brzezinského. Ivan Korčok bol ocenený za svoje dlhoročné úsilie o podporu transatlantických vzťahov. V roku 2002 viedol Korčok slovenskú delegáciu na prístupových rokovaniach do NATO, ktorého členom sa Slovensko stalo v roku 2004. Pripomenutá bola aj jeho výrazná angažovanosť v európskej politike počas posledných desiatich rokov, keď pôsobil ako veľvyslanec v Nemecku a Bruseli pri EÚ.

"Vzťahy medzi EÚ a USA prechádzajú najväčšou skúškou v histórii. Posledné, čo teraz potrebujeme, sú odkazy ponad Atlantik cez médiá. Potrebujeme spolu hovoriť o to viac, že na viaceré otázky máme rozdielne stanoviská. To však neznamená, že sa budeme od seba vzďaľovať. USA a EÚ si nemôžu dovoliť, aby sme sa stali na globálnej šachovnici konkurentmi," povedal Ivan Korčok, ktorý pred niekoľkými dňami nastúpil na post slovenského veľvyslanca vo Washingtone.

"Ivan za 26 rokov pôsobenia v slovenskej diplomacii znamenite slúžil svojej krajine - zasluhujúc sa o rešpekt a uznanie politikov na oboch stranách Atlantiku. Značne prispel k rozvoju EÚ a NATO, ako aj vzťahov medzi nimi samotnými," povedal počas odovzdávania ceny o Slovenskom veľvyslancovi v USA Ian Brzezinski.

Viac o téme: OcenenieIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu