Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Horské oblasti Bosny sú preplnené utečencami: VIDEO V zime to bude dráma, varuje šéf záchranárov

Utečenci v Bosne Zobraziť galériu (3)
Utečenci v Bosne (Zdroj: YouTube/Klix.ba )

SARAJEVO – Stovky nepovolených utečencov dennodenne prechádza do severozápadnej časti Bosny s predpokladom, že sa im odtiaľ podarí prejsť do susedného Chorvátska, ktoré je členom EÚ. Na internete sa objavilo šokujúce video, ako migranti prechádzajú po ťažkom horskom teréne.

Chorvátsky spravodajský denník informuje, že stovky migrantov sa každodenne pokúšajú prejsť cez Bosnu a dostať sa tak do susedného Chorvátska, ktoré je členom EÚ.

Aby sa utečenci vyhli prísne stráženým hraniciam iných balkánskych štátov, volia náročnú trasu cez chorvátsku horskú prírodu. Úrady však varujú pred, že v nadchádzajúcich zimných mesiacoch hrozí v horských oblastiach vysoké nebezpečenstvo.

Šéf horskej služby Ermin Lipovica vyjadril obavy v súvislosti s nadchádzajúcou zimou. „Obávame sa, že v zimných mesiacoch to bude dráma,“ povedal Lipovica s tým, že mnoho migrantov môže prísť o život, pretože v oblasti Unsko-sanského kantónu pôsobí len 13 záchranárov, z ktorých je väčšina dobrovoľných.

Utečenci v Bosne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Klix.ba )

Podľa jeho slov nebudú schopní čeliť krízovým situáciám, kedy bude treba ratovať stovky migrantov v poveternostných podmienkach. Denník informoval, že v spomínanej oblasti v súčasnosti žije zhruba do 3500 nelegálnych migrantov.

Utečenci v Bosne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Klix.ba )

Viac o téme: BosnaHercegovinaUtečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu