Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európsky parlament voči Maďarsku rázne zakročí: Vážne pochybnosti o demokracii v krajine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Jean-Francois Badias)

ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu schválili v stredu v Štrasburgu kritickú správu o stave demokracie v Maďarsku. Za prijatie hlasovalo 448 poslancov, 197 bolo proti a 48 poslancov sa zdržalo hlasovania, informovala agentúra MTI.

K schváleniu správy bolo potrebných najmenej 376 hlasov. Správu vypracovala odborná komisia zostavená holandskou europoslankyňou z frakcie Zelených Judith Sargentiniovou. Podľa tohto dokumentu, ktorý schválil Výbor EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) 25. júna, existuje v Maďarsku jednoznačné nebezpečenstvo vážneho porušovania základných európskych hodnôt. Schválenie správy bolo prvým krokom k začatiu konania voči Maďarsku podľa článku č. 7 Zmluvy o Európskej únii pre porušenie princípov právneho štátu.

Okamžitá reakcia, hovoria o pomste

Schválenie správy o stave demokracie v Maďarsku poslancami Európskeho parlamentu v stredu v Štrasburgu je pomstou voči Maďarom, ktorí odmietajú prisťahovalectvo. Rozhodnutie vzniklo podvodom, pretože do konečného výsledku nezarátali hlasy poslancov, ktorí sa zdržali hlasovania. Podľa agentúry MTI to vyhlásil v Budapešti na mimoriadnej tlačovej konferencii minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Za prijatie správy, podľa ktorej existuje v Maďarsku jednoznačné nebezpečenstvo vážneho porušovania základných európskych hodnôt, hlasovalo 448 poslancov, 197 bolo proti a 48 poslancov sa zdržalo hlasovania. "Bol porušený zákon tým, že neboli do výsledku zarátané hlasy poslancov, ktorí sa zdržali hlasovania," poznamenal minister a dodal, že maďarská vláda preverí právne možnosti, ktoré v súvislosti s podvodným hlasovaním existujú.

"Toto rozhodnutie je ďalším jasným dôkazom, že v EP je masívna väčšina politikov podporujúcich prisťahovalectvo. Vedeli sme aj to, čo sa dnes tiež potvrdilo, že aj v rámci Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS) sú vo väčšine priaznivci prisťahovalectva," dodal Szijjártó. Minister potvrdil, že s poľskými partnermi sa dohodli na tom, že budú vetovať akékoľvek rozhodnutia EÚ namierené voči tej druhej krajine. Podľa Szijjártóa prebiehajúce právne konanie voči Poľsku pre reformu súdnictva je výsledkom uplatnenia dvojakého metra.

K schválenej správe, podľa ktorej existuje v Maďarsku jednoznačné nebezpečenstvo vážneho porušovania základných európskych hodnôt, šéf maďarskej diplomacie povedal, že tá je obžalobou Maďarska za postoj proti prisťahovalectva, a že je plné nepresností a klamstiev. Z jej 69 tvrdení sa 13 týka vecí, ktoré maďarská vláda prerokovala s EU a už vyriešila vzájomnou dohodou. V ďalších 19 prípadoch prebiehajú ešte konzultácie a 37 tvrdení je založených na klamstve.

"Budem bojovať za to, aby vznikli EP, Európska komisia a EPP/EĽS, v ktorých bude protiprisťahovalecká väčšina," zdôraznil minister zahraničných vecí, podľa ktorého Fidesz je členskou stranou EPP/EĽS s najvyššou podporou voličov vo svojej krajine. "Chceme, aby sa frakcia európskych ľudovcov vrátila ku svojim kresťanskodemokratickým koreňom, máme záujem o politickú skupinu, ktorej väčšina odmieta prisťahovalectvo. Budeme bojovať, až kým budeme môcť," uzavrel Szijjártó. Schválenie správy bolo prvým krokom k začatiu právneho konania voči Maďarsku podľa článku č. 7 Zmluvy o Európskej únii pre porušenie princípov právneho štátu.

Podoba preventívnej fázy

Odhodlanie poslancov Európskeho parlamentu (EP), ktorí v stredu v Štrasburgu schválili kritickú správu o stave demokracie v Maďarsku, znamená, že zákonodarný zbor po prvýkrát v histórii vyzval Radu EÚ, aby s cieľom zabrániť systémovému ohrozeniu základných hodnôt Únie zakročila voči jednému z členských štátov EÚ.

Poslanci prostredníctvom uznesenia vyzvali členské štáty Únie, aby voči Budapešti začali postupovať podľa článku 7 ods. 1 Zmluvy o EÚ. V schválenom texte sa uvádza, že aj napriek ochote maďarských orgánov diskutovať o zákonnosti každého konkrétneho opatrenia, nedošlo zo strany Budapešti k odstráneniu všetkých nedostatkov a mnohé obavy tak naďalej pretrvávajú.

Parlament zároveň zdôraznil, že postup podľa čl. 7 ods. 1 Lisabonskej zmluvy predstavuje iba preventívnu fázu, ktorá počíta s dialógom s dotknutým členským štátom s cieľom zabrániť prípadnému udeleniu sankcií.

Poslanci v uznesení pripomenuli, že pristúpenie Maďarska k EÚ bolo dobrovoľným aktom vychádzajúcim zo zvrchovaného rozhodnutia, ktoré odrážalo široký konsenzus celého maďarského politického spektra. Uznesenie zároveň zdôrazňuje, že každá maďarská vláda je povinná odstrániť riziko závažného porušenia hodnôt EÚ.

Kľúčové obavy Európskeho parlamentu v súvislosti so situáciou v Maďarsku sa týkajú nasledovných oblastí: fungovanie ústavného a volebného systému; nezávislosť súdnictva; korupcia a konflikty záujmov; ochrana súkromia a údajov; sloboda prejavu; akademická sloboda; sloboda náboženského vyznania; sloboda združovania; právo na rovnaké zaobchádzanie; práva príslušníkov menšín vrátane Rómov a Židov; základné práva migrantov, žiadateľov o azyl a utečencov a tiež hospodárske a sociálne práva.

Holandská eurposlankyňa a spravodajkyňa uznesenia Judith Sargentiniová v správe pre médiá uviedla, že Európsky parlament prijatým uznesením vyslal dôležitú správu. "Staviame sa za práva všetkých Európanov, vrátane maďarských občanov, a bránime naše európske hodnoty. Teraz sú na rade európski lídri, aby prevzali zodpovednosť a prestali z diaľky sledovať demontáž právneho štátu v Maďarsku. Pre Úniu, ktorá je vybudovaná na demokracii, právnom štáte a základných právach, je to neakceptovateľné," opísala situáciu.

Za uznesenie hlasovalo 448 poslancov EP (proti bolo 197, zdržalo sa 48), vrátane troch zo Slovenska - Eduard Kukan (nezávislý), Ivan Štefanec (KDH) a Boris Zala (Smer-SD). Ostatní slovenskí europoslanci sa zdržali alebo boli prijatiu správy. 

Viac o téme: MaďarskoEurópsky parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu