Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pravá ruka českého prezidenta Ovčáček zmenil cirkev: Z husitu je zrazu kresťan

Hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček.
Hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček. (Zdroj: Facebook/Jiří Ovčáček)

HOSTIVICE - Jiří Ovčáček, hovorca českého prezidenta Miloša Zemana, sa rozhodol prestúpiť z Cirkvi československej husitskej do rímskokatolíckej cirkvi. V nedeľu 2. septembra prijal svätosť birmovania pri bohoslužbe v Kostole sv. Jakuba v Hostiviciach neďaleko Prahy v Stredočeskom kraji.

Obrad viedol administrátor farnosti Milan Badal, osobný tajomník arcibiskupa pražského Dominika Duku. Informácie priniesla v pondelok webová stránka christnet.eu. Samotný Ovčáček svoj krok odmietol akýmkoľvek spôsobom komentovať a obmedzil sa na lakonické vyjadrenie: "Ide bytostne o moju osobnú vec".

Platnosť krstu si obe cirkvi vzájomne uznávajú. Ak dotyčný nebol birmovaný, biskup, ktorý rozhoduje o povolení prijatia po prestupe z inej cirkvi, môže poveriť kňaza, aby mu udelili svätosť birmovania. Plzenský biskup Cirkvi československej husitskej Filip Štojdl informáciu nepriamo potvrdil na Twitteri, kde Ovčáčkovo rozhodnutie označil za "veľký deň" pre husitskú cirkev. "Rímskym katolíkom prajem mnoho síl," dodal.

Viac o téme: PrestupZmenaJiří OvčáčekBirmovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu