Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sencov drží hladovku už 116. deň: Jednotlivci v Moskve upozorňujú na jeho kauzu

Oleh Sencov
Oleh Sencov (Zdroj: TASR/AP Photo, File)

MOSKVA - Na podporu požiadaviek ukrajinského režiséra Oleha Sencova, ktorý v ruskom väzení už 116 dní drží hladovku, sa vo štvrtok v Moskve pred sídlom prezidentskej kancelárie zišli aktivisti s plagátmi upozorňujúcimi na jeho prípad. Informoval o tom vo svojom internetovom vydaní ruský denník Novaja gazeta. Akcia má formu protestu jednotlivých osôb, pretože na tie sa podľa ruského zákona nevzťahuje oznamovacia povinnosť.

Sencov je odporcom anexie Krymského polostrova Ruskom, ku ktorej došlo v roku 2014. V tom istom roku ho na Kryme aj zadržali a o rok neskôr v Rusku odsúdili na 20 rokov väzenia za sprisahanie s cieľom vykonať teroristický útok. Sencov tieto obvinenia odmieta ako vykonštruované.

Sencov si trest stanovený ruským súdom odpykáva vo väzenskom tábore Biely medveď v blízkosti mesta Labytnangi na severe západnej Sibíri, v strednej časti arktickej oblasti Ruska, kde 14. mája začal držať protestnú hladovku za prepustenie 65 Ukrajincov väznených v Rusku - vrátane seba -, ktorých nazýva politickými väzňami. Podľa nedávnych svedectiev blízkych je jeho zdravotný stav veľmi zlý až kritický.

Ukrajinské vedenie, ako aj medzinárodné ľudskoprávne organizácie, politici, umelci i radoví občania z mnohých krajín sveta sa na Rusko opakovane obracajú s výzvou, aby Sencova nenechalo zomrieť. Komisia pre udeľovanie milostí Jamalskoneneckého autonómneho okruhu na Urale 15. augusta odmietla dve žiadosti o Sencovovo omilostenie.

Prvú podala jeho matka a druhú arcibiskup simferopolský a krymský Kliment. Režisérovi príbuzní uviedli, že samotný Sencov odmieta napísať žiadosť o udelenie milosti.

Viac o téme: ProtestHladovkaRuskoMoskvaOleg Sencov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu