Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ukrajinskí separatisti majú nového lídra: Dočasným šéfom sa stal Dmitrij Trapeznikov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Mstyslav Chernov)

DONECK - Novým dočasným najvyšším predstaviteľom samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), ktorú na východe Ukrajiny vyhlásili proruskí separatisti, sa stal Dmitrij Trapeznikov. Informovala o tom ruská agentúra TASS.

Doterajší vicepremiér DĽR vo funkcii nahradí Alexandra Zacharčenka, ktorý zahynul v piatok pri výbuchu v reštaurácii v meste Doneck. "Teritoriálne obranné veliteľstvo prijalo rozhodnutie v súvislosti s tragickou smrťou Alexandra Zacharčenka zveriť právomoci hlavy DĽR Dmitrijovi Viktorovičovi Trapeznikovovi," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré pred novinármi prečítal sám Trapeznikov. Jeho vystúpenie uviedol predseda Najvyššej rady DĽR Denis Pušilin.

Ústava separatistickej doneckej republiky stanovuje, že v prípade, že najvyšší predstaviteľ nemôže vykonávať svoje právomoci, jeho kompetencie preberá podpredseda tamojšej rady ministrov, teda vlády.  Zacharčenko zahynul pri výbuchu v reštaurácii v Donecku, ktorá sa nachádza neďaleko jeho bydliska. Podľa miestnej tlačovej agentúry DAN pri explózii utrpelo zranenia 11 osôb vrátane ministra financií DĽR Alexandra Timofejeva. 

Moskva aj zdroje z DĽR pripísali zodpovednosť za výbuch Kyjevu. Ukrajinská strana naopak tvrdí, že Zacharčenka zavraždili Rusi alebo jeho odporcovia z radov separatistov. "Podľa našich informácií stoja za výbuchom buď militanti, alebo ruské špeciálne služby," uvádza sa vo vyhlásení Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU), ktorá naznačila, že Zacharčenko sa stal pre Rusko nepohodlným. 

Viac o téme: SeparatistiŠéf UkrajinaDoneckDmitrij Trapeznikov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu