Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Doneckí separatisti majú nového lídra: Dočasným šéfom sa stal Denis Pušilin

Denis Pušilin
Denis Pušilin (Zdroj: TASR/AP)

DONECK - Novým dočasným najvyšším predstaviteľom samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), ktorú na východe Ukrajiny vyhlásili proruskí separatisti, sa stal Denis Pušilin. Informovala o tom v piatok ukrajinská tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na zdroje z prostredia separatistov.

Predchádzajúci najvyšší predstaviteľ medzinárodne neuznanej republiky Alexandr Zacharčenko zahynul 31. augusta pri výbuchu v reštaurácii v Donecku. Jeho právomoci ešte v ten istý deň - z poverenia veliteľstva tamojších ozbrojených síl - prevzal vicepremiér Dmitrij Trapeznikov. V piatok bola ohlásená ďalšia zmena: výkonom funkcie najvyššieho predstaviteľa bol dočasne poverený Denis Pušilin. Rozhodla o tom najvyššia rada DĽR, teda miestny parlament, ktorého je Pušilin predsedom.

Dokument o vymenovaní Pušilina na post hlavy DĽR odsúhlasila väčšina poslancov tohto "parlamentu teroristov," napísala agentúra UNIAN. Príslušné vyhlásenie prečítala podpredsedníčka zboru Oľga Makejevová.

Moskva aj predstavitelia DĽR pripísali zodpovednosť za augustový výbuch, pri ktorom zahynul Zacharčenko, Kyjevu. Ukrajinská strana - naopak - tvrdí, že Zacharčenka zavraždili Rusi alebo jeho odporcovia z radov separatistov. "Podľa našich informácií stoja za výbuchom buď militanti, alebo ruské špeciálne služby," uvádza sa vo vyhlásení Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU), ktorá naznačila, že Zacharčenko sa stal pre Rusko nepohodlným.

Viac o téme: SeparatistiUkrajinaDoneckDenis Pušilin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu