Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Porošenkove kroky vedú k jedinému cieľu: Ukrajina nezávratne smeruje do EÚ a NATO

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert)

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko predložil do ukrajinského parlamentu návrh zmien v znení ústavy, ktorými sa zakotví nezvratnosť smerovania Ukrajiny k získaniu plnoprávneho členstva v EÚ a NATO. Informovala o tom v utorok agentúra Ukrinform.

Členstvo Ukrajiny v oboch organizáciách je v zdôvodnení návrhu označené za "strategickú zahraničnopolitickú prioritu" štátu. Zákon na vykonanie zmien v ústave obsahuje návrh legislatívne zakotviť smerovanie Ukrajiny k európskej a euroatlantickej integrácii a potvrdiť európsku identitu ukrajinského národa v preambule ústavy. 

Jeden z článkov zákona okrem toho navrhuje priradiť k právomociam ukrajinského parlamentu aj "definovanie zásad domácej i zahraničnej politiky a realizáciu strategického smerovania štátu k získaniu plného členstva Ukrajiny v EÚ a NATO". Článok 102 navrhuje dodatok, že garantom realizácie strategického smerovania Ukrajiny k plnému členstvu v EÚ a NATO je prezident.

Pred zaslaním návrhu ústavných zmien Porošenko absolvoval sériu stretnutí s predsedami parlamentných klubov a skupín. Ako uviedla splnomocnenkyňa hlavy štátu pre spoluprácu s parlamentom Iryna Lucenková, ani jedna z frakcií nedeklarovala, že by mala v úmysle prezidentove návrhy zmien v ústave nepodporiť. Za prioritu práce parlamentu v najbližšom období Porošenko na spomínanom stretnutí okrem zmien v ústave označil aj nepredĺženie platnosti zmluvy o priateľstve medzi Ruskom a Ukrajinou.

Viac o téme: NATOUkrajinaPetro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu