Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalší dôležitý summit je na spadnutie: Južná Kórea pošle osobitného vyslanca do KĽDR

Kim Čong-un sa stretol s Mun Če-inom
Kim Čong-un sa stretol s Mun Če-inom (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Juhokórejský prezident Mun Če-in pošle na budúci týždeň v stredu osobitného vyslanca do Severnej Kórey (KĽDR), aby pripravil Munov summit so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, plánovaný na september, a zároveň prediskutoval spôsoby, ako sa pohnúť dopredu v zastavenej denuklearizácii komunistického štátu.

V piatok o tom informoval prezidentský úrad v Soule, na ktorý sa odvolali tlačové agentúry Jonhap a AP. Osobitný vyslanec odcestuje do Pchjongjangu v stredu, ale dĺžku jeho cesty hovorca prezidentského úradu neoznámil. Dodal, že Mun ešte musí vyslanca vymenovať. Soul dal Severnej Kórei návrh na vyslanie svojho osobitného predstaviteľa v piatok skoro ráno a KĽDR prijala ponuku v telegrame zaslanom v piatok popoludní.

Po historickom júnovom summite amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kimom v Singapure narastajú obavy z pomalého tempa denuklearizácie v Severnej Kórei. Nedarí sa totiž donútiť Pchjongjang, aby pristúpil k ukončeniu svojho programu na výrobu jadrových zbraní. Obe Kórey sa počas dialógu na vysokej úrovni na začiatku augusta dohodli na usporiadaní stretnutí Muna s Kimom v Pchjongjangu najneskôr do konca budúceho mesiaca, ale odvtedy sa nekonali žiadne následné diskusie.

Mun a Kim sa teda majú stretnúť na budúci mesiaci v hlavnom meste komunistického štátu a bude to ich tretí summit. Podrobnosti, vrátane presného termínu stretnutia Muna s Kimom, nie sú stále známe. "Osobitný vyslanec bude rokovať o širokej škále záležitostí vrátane konkrétneho termínu summitu Južnej a Severnej Kórey, vývoja vzťahov medzi oboma krajinami, denuklearizácie Kórejského polostrova a nastolenia mieru na Kórejskom polostrove," dodal hovorca na piatkovom tlačovom brífingu v Soule.

Obe Kórey sú technicky stále vo vojnovom stave, keďže kórejská vojna z rokov 1950-53 sa skončila iba prímerím, nie mierovou zmluvou. Správa o juhokórejskom osobitnom vyslancovi prišla niekoľko dní po tom, čo bola na neurčito odložená cesta amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea do Pchjongjangu. Prezident Trump ju odvolal z dôvodu, že nenastal pokrok v procese denuklearizácie. V médiách sa objavili správy, že Severná Kórea zrejme požaduje skoré odmeny za kroky v denuklearizácii, ktoré dosiaľ už urobila.

USA zasa údajne požadujú úplný zoznam jadrových zbraní Severnej Kórey, ako aj odvoz približne 60 percent zásob severokórejského arzenálu z krajiny. Mun opakovane vyzval všetky strany na úprimnú snahu pri odstraňovaní jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Ak Mun absolvuje cestu do Pchjongjangu, bude jeho prvou v prezidentskom úrade, hoci 27. apríla nakrátko prekročil hranicu medzi Kóreami, keď mal stretnutie s Kimom v pohraničnej dedine Panmundžom v demilitarizovanej zóne. Trump vyjadril ochotu stretnúť sa znova so severokórejským vodcom, ale v závislosti od toho, ako poctivo bude Kim plniť svoj záväzok denuklearizácie, daný na ich historickom summite 12. júna v Singapure, pripomenula juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Viac o téme: Kim Čong-unSeverná KóreaJužná KóreaMun Če-in
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu