Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Japonské ministerstvo má vážne obavy: Severná Kórea nikdy neprestala byť hrozbou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

TOKIO - Severná Kórea predstavuje stále hrozbu pre bezpečnosť Japonska napriek tomu, že zastavila skúšky balistických rakiet a jej vodca Kim Čong-un hovoril o denuklearizácii Kórejského polostrova.

"Vojenské aktivity Severnej Kórey predstavujú najvážnejšiu a najnaliehavejšiu hrozbu, ktorej naša krajina čelí," píše sa podľa agentúry Reuters v tzv. bielej knihe, ktorú každoročnej vydáva japonské ministerstvo obrany. V dokumente, schválenom v utorok vládou, sú načrtnuté bezpečnostné obavy týkajúce sa severokórejských jadrových zbraní, rastúcej vojenskej sily a územných ambícií Číny a zámeru Ruska obnoviť svoj bývalý vplyv.

Japonský premiér Šinzó Abe aj po júnovom stretnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una v Singapure povedal, že jeho krajina nezmení svoj postoj vo vojenskej oblasti voči svojmu susedovi, kým neuvidí konkrétne, nezvratné a overiteľné kroky smerom k odzbrojeniu.

Rezort obrany vo svojej bielej knihe v tejto súvislosti konštatuje, že prísľub denuklearizácie Kórejského polostrova zo strany KĽDR je "dôležitý", treba však pozorne sledovať, "aké konkrétne kroky podniká, aby sa vzdala svojich jadrových zbraní a rakiet".

Autori bielej knihy pripomínajú, že Severná Kórea uskutočnila tri jadrové skúšky a od začiatku roka 2016 odpálila 40 balistických rakiet, pričom niektoré preleteli aj ponad Japonsko. KĽDR takisto zvýšila dosah, presnosť a všestrannosť svojich rakiet a počas posledných niekoľkých rokov diverzifikovala miesta a metódy ich štartu.

Japonsko minulý mesiac oznámilo, že plánuje zakúpenie dvoch amerických protiraketových komplexov Aegis Ashore. Zariadenia, ktoré budú nasadené spolu s protiraketovými batériami, by mohlo mať Tokio k dispozícii od roku 2023.

Viac o téme: JaponskoSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu