Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rozhnevaná KĽDR Trumpa obviňuje zo sprisahania: Je to zločinec, ktorý pripravuje inváziu

Donald Trump a Kim Čong-un Zobraziť galériu (2)
Donald Trump a Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci, John Minchillo)

PCHJONGJANG - Severokórejský štátny denník Rodong sinmun obvinil Spojené štáty po tom, čo náhle zrušili cestu amerického ministra zahraničia Mikea Pompea do KĽDR, z neúprimného zaobchádzania a snovania zločineckého sprisahania proti Pchjongjangu. S odkazom na juhokórejské médiá oficiálne noviny KĽDR ešte napísali, že americké špeciálne jednotky umiestnené v Japonsku vykonávajú letecké cvičenie zamerané na infiltráciu do Pchjongjangu.

Pokyn na zrušenie Pompeovej cesty naplánovanej na budúci týždeň vydal v piatok americký prezident Donald Trump. Podľa šéfa Bieleho domu nenastal dostatočný pokrok v procese denuklearizácie Kórejského polostrova, na ktorej sa s vodcom KĽDR Kim Čong-unom dohodol na júnovom summite v Singapure.

"Takéto činy dokazujú, že USA snujú kriminálne sprisahania, aby rozpútali proti KĽDR vojnu a spáchali zločin, ktorý si zaslúži nemilosrdný boží trest," napísal denník. "Nezostáva nám než so všetkou vážnosťou zaznamenať neúprimné rokovania USA, ktoré sú zaneprázdnené tajnými cvičeniami špeciálnych jednotiek vrátane tých na zabíjanie ľudí a zároveň vedú s úsmevom na tvári dialóg," dodali severokórejské noviny. Hovorca americkej ambasády v juhokórejskom Soule agentúre Reuters povedal, že o cvičeniach, ktoré spomína Rodong sinmun, nemá informácie.

Donald Trump a Kim
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh,Pool)

Pompeo bol v Pchjongjangu od apríla už trikrát, ale jeho cesty zatiaľ nepriniesli viditeľný výsledok. Po minulom, júlovom rokovaní Pompeo oznámil, že sa podarilo dosiahnuť pokrok o časovom rozvrhu, podľa ktorého bude KĽDR likvidovať svoje jadrové zbrane. KĽDR ale vtedy Spojené štáty obvinila, že vznášajú jednostranné požiadavky.


Prečítajte si aj: Južná Kórea reaguje na zrušenie stretnutia KĽDR s USA: Slová ľútosti, dialóg pokračuje


Trump sa stretol s Kim Čong-unom v júni v Singapure. Kim na summite sľúbil pracovať na jadrovom odzbrojení Kórejského polostrova, Trump za to ponúkol Severnej Kórei bezpečnostné záruky a vyhlásil, že KĽDR už nepredstavuje jadrovú hrozbu.

Čiastočne preto, aby Severnú Kóreu ubezpečil o svojej dobrej vôli, Trump zrušil alebo odložil spoločné veľké vojenské cvičenia s Južnou Kóreou. Menšie cvičenia ale podľa agentúry Reuters pokračujú aj naďalej.

Viac o téme: Donald TrumpKim Čong-unSeverná KóreaKĽDRMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu