Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Napätá situácia v Nemecku: Vražda muža vyhnala do ulíc extrémistov, ticho pred búrkou

Nepokoje v nemeckom meste Chemnitz Zobraziť galériu (8)
Nepokoje v nemeckom meste Chemnitz (Zdroj: SITA/Andreas Seidel/dpa via AP)

CHEMNITZ - Po niekoľkodňovej vlne výtržností vo východonemeckom Chemnitzi, vyvolaných prípadom, keď 35-ročného muža dobodali na smrť pravdepodobne dvaja cudzinci, prežilo toto mesto pokojnú noc. Informoval o tom vo štvrtok ráno policajný hovorca, ktorého vyjadrenie priniesla tlačová agentúra DPA.

Polícia v Chemnitzi podľa neho počas noci nezaznamenala žiadne trestné činy, ktoré by mali spojitosť s dianím z uplynulých dní. Po smrtiacom útoku z minulej nedele sa v Chemnitzi v spolkovej krajine Sasko aktivizovali radikáli a rozhoreli sa proticudzinecké vášne.

Ako predpokladaní páchatelia boli totiž zadržaní dvaja muži blízkovýchodného pôvodu - Iračan a Sýrčan. Niektorí z prevažne pravicových demonštrantov, ktorí vyšli do ulíc, napádali iných cudzincov.

Podujatia súvisiace s vraždou sa očakávajú aj vo štvrtok a v nadchádzajúcich dňoch. Polícia v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko medzitým podľa DPA informovala o útoku na 20-ročného prisťahovalca v meste Wismar.

Mladíka, ktorý sa identifikoval ako Sýrčan, v stredu neskoro večer napadla v miestom parku trojica páchateľov. Tí ho urážali xenofóbnymi výrazmi, zrazili ho na zem a jeden z nich ho zbil reťazou. Útočníci z miesta činu ušli, na čo ťažko zraneného imigranta previezli na ošetrenie do nemocnice.

Obeť z Chemnitzu bola polovičný Kubánec

Tridsaťpäťročný Daniel H., ktorého vo východonemeckom meste Chemnitz v noci na nedeľu dobodali na smrť pravdepodobne dvaja cudzinci, mal kubánske korene. Matku mal Nemku, ale jeho otec bol Kubánec. Povolaním bol stolár a po sebe zanechal manželku a jedno dieťa, uviedol v stredu na svojej stránke nemecký spravodajský magazín Focus.

Nepokoje v nemeckom meste
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Andreas Seidel/dpa via AP)

Hoci sa po jeho smrti v Chemnitzi aktivizovali pravicoví i ľavicoví radikáli a rozhoreli sa proticudzinecké vášne, profil Daniela H. na Facebooku podľa Focusu vôbec nenaznačuje, že by zastával nacionalistické postoje. Okrem iného mal na ňom citáty ikony reggae hudby Boba Marleyho a Budhu. V jednom z príspevkov vyzýval na jasné rozlišovanie medzi džihádistami z tzv. Islamského štátu a islamom. V ďalších sa vyslovoval za legalizáciu konope a bol proti rasizmu.

Podľa niektorých médií bol Daniel H. fanúšikom miestneho futbalového klubu Chemnitzer FC, nepatril však medzi výtržníkov.  V súvislosti so smrteľným útokom v Chemnitzi, pri ktorom utrpeli zranenia aj dvaja priatelia Daniela H.,  boli zadržaní dvaja podozriví - 23-ročný Sýrčan a o rok mladší Iračan. Prokuratúra v Chemnitzi v stredu oznámila, že jeden z nich má niekoľko záznamov v trestnom registri a je v podmienke, neuviedla však, o koho konkrétne ide.

Nepokoje v nemeckom meste
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Andreas Seidel/dpa via AP)

Denník Bild s odvolaním sa na spolubývajúceho zadržaného Iračana napísal, že polícia stále neprehľadala jeho byt, a to aj napriek tomu, že Sýrčan mu na výsluchu značne priťažil. Krajne pravicové skupiny pritom na internete zverejnili adresu bytu a ostatní obyvatelia domu majú preto obavy o svoju bezpečnosť.

Chemnitz čakajú v najbližších dňoch ďalšie podujatia súvisiace s vraždou. Pravicovopopulistické hnutie Pro Chemnitz avizovalo zhromaždenie na štvrtok pred štadiónom, v ktorom bude predseda saskej krajinskej vlády Michael Kretzschmer diskutovať s občanmi.

Nepokoje v nemeckom meste
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Andreas Seidel/dpa via AP)

V sobotu večer budú v meste demonštrovať krajne pravicová strana Alternatívna pre Nemecko (AfD) a xenofóbna iniciatíva PEGIDA. Na tichom pochode chcú "spoločne smútiť za Danielom H. a všetkými obeťami núteného multikulturalizmu Nemecka". Saská vláda preto požiadala nemecké ministerstvo vnútra o pomoc zo strany Spolkovej polície. Na pondelok je ohlásený koncert proti pravicovému extrémizmu pod mottom "Wir sind mehr" (My sme viac). 

Nepokoje v nemeckom meste
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Andreas Seidel/dpa via AP)

Udalosti z Chemnitzu budú mať súdnu dohru, zranených bolo vyše 20 ľudí

S vyšetrovaním hajlovania niektorých účastníkov pondelkovej demonštrácie pravicových extrémistov v meste Chemnitz v nemeckej spolkovej krajine Sasko začali tamojšie orgány činné v trestnom konaní. Z informácií polície vyplýva, že z použitia symbolov protiústavných organizácií je dôvodne podozrivých desať osôb. Vyšetrovania v súvislosti s pondelkovým dianím v Chemnitzi sa v utorok ujala generálna prokuratúra v Drážďanoch. Bude pri tom môcť využiť aj množstvo záberov, ktoré na demonštrácii urobili policajti.

K nepokojom a výtržnostiam v meste došlo v nedeľu i v pondelok večer po tom, čo v jeho centre v nedeľu v skorých ranných hodinách dobodali 35-ročného Nemca. Dvaja dôvodne podozriví z tohto zločinu, 23-ročný Sýrčan a o rok mladší Iračan sú od pondelka vo vyšetrovacej väzbe. Ich útoku nožom predchádzal verbálny spor s Nemcom, ktorého presný charakter objasní až vyšetrovanie. Napadnutý zomrel na následky bodných zranení po prevoze do nemocnice.

 

Nepokoje v nemeckom meste
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Andreas Seidel/dpa via AP)

V pondelok došlo v Chemnitzi podľa aktualizovaných informácií tlačovej agentúry DPA počas demonštrácií ultrapravice a ľavice k zraneniu celkove 20 ľudí vrátane dvoch policajtov. Pred podujatiami a po nich sa však zranil podľa Stredonemeckého rozhlasu (MDR) zatiaľ neznámy počet ďalších osôb. Násilnosti z Chemnitzu ostro odsúdila v utorok v Berlíne nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová. Podľa jej slov je Nemecko právnym štátom, v ktorom nemôže dochádzať k pouličnému násiliu.

Nepokoje v nemeckom meste
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Andreas Seidel/dpa via AP)

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer ponúkol saskej krajinskej polícii pomoc spolkových bezpečnostných zložiek. Merkelová v tejto súvislosti ocenila snahu miestnych poriadkových síl o zachovanie verejného poriadku a dodala, že napriek tomu považuje Seehoferovu ponuku pomoci za správny krok. Minister vnútra označil za pochopiteľné, že násilná smrť spoluobčana v meste otriasla tamojšou populáciou, avšak zdôraznil, že to v žiadnom prípade nemôže zdôvodňovať výtržnosti a nepokoje.

Krajinskí činitelia odsúdili udalosti z Chemnitzu podobne ako nemecká spolková vláda už v pondelok. Saský krajinský premiér Michael Kretzschmer tak učinil opakovane aj v utorok, pričom upozornil na úlohu šírenia falošných správ pri mobilizácii radikálov. Varoval tiež pred zovšeobecňovaním v súvislosti s hrozbou biľagovania cudzincov na základe národnosti či štátnej príslušnosti podozrivých zo zabitia.

Nepokoje v nemeckom meste
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Andreas Seidel/dpa via AP)

Z úniku zatykača na vraha je podozrivý poslanec z Brém

Nemecký prokurátor identifikoval zákonodarcu z mesta Brémy ako podozrivého z úniku zatykača vydaného na žiadateľa o azyl, ktorý podľa podozrenia spolu s ďalším migrantom zabil 35-ročného Nemca počas mestských slávností v Chemnitzi. Smrť muža vyvolala v meste násilné protesty krajných pravičiarov. Novú informáciu priniesla vo štvrtok tlačová agentúra DPA.

Únik zatykača s údajmi, ktorý sa na základe nemeckých zákonov postihuje trestom do jedného roka väzenia alebo pokutou, má údajne na svedomí krajinský poslanec z Brém Jan Timke. Ten má ako príslušník nemeckej Spolkovej polície pozastavený výkon služby, kým zastáva funkciu zákonodarcu. Prokurátor Frank Passade potvrdil meno podozrivého z úniku dokumentu, ktorý bol zverejnený na účte na Facebooku, a uviedol, že polícia v stredu prehľadala jeho byt.

Zatykač sa týka 22-ročného Iračana, ktorý údajne v nedeľu 26. augusta spolu s 23-ročným Sýrčanom počas mestských slávností v Chemnitzi smrteľne dobodal 35-ročného Nemca. Obaja muži sú od pondelka vo vyšetrovacej väzbe. Po tomto čine pochodovali mestom pravicoví demonštranti, pričom niektorí z nich útočili na okoloidúcich cudzincov. V pondelok večer pri protestoch pravice i ľavice v meste utrpelo podľa polície zranenia 20 ľudí.

Údajný zatykač sa od utorkového večera šíri na rôznych internetových platformách. Dokument obsahuje okrem iného plné meno podozrivého. Podpredseda saskej vlády Martin Dulig hovoril v tejto súvislosti o neslýchanom prípade. "Keď počujem, že zatykač unikol pravdepodobne z polície k pravicovo extrémistickým kruhom, potom musíme riešiť obrovský problém," vyhlásil. Ďalšie demonštrácie v Chemnitzi sú ohlásené na štvrtok i na ďalšie dni.

Viac o téme: NepokojeChemnitz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu