Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO, z ktorého vám naskočia zimomriavky: Čierňava nad Chorvátskom a obrovské vodné smršte!

V Chorvátsku sa vyskytli vodné smršte.
V Chorvátsku sa vyskytli vodné smršte. (Zdroj: YouTube/Dalmacija Danas)

PODSTRANA/VIS - Obyvatelia i turisti, ktorí sa uplynulý víkend nachádzali v chorvátskom mestečku Podstrana a na ostrove Vis, boli poriadne vystrašení. Nad hladinou Jadranského mora sa sformovalo niekoľko vodných smrští. Vodný stĺp bol spozorovaný aj v Grécku.

Meteorológovia informovali, že Chorvátsko počas uplynulého víkendu zasiahli výdatné búrky, ktoré so sebou priniesli výrazné ochladenie.

Dovolenkári sa však nesťažujú, aj napriek chladnejšiemu počasiu je more stále veľmi teplé. Podľa slov meteorológov, až nadpriemerné teplé. V tejto súvislosti informovali, že tornáda, ktoré sa nazývajú aj vodné smršte, sa tvoria vďaka vysokému teplotnému kontrastu, medzi teplotou vzduchu a teplotou morskej hladiny.

Tie uplynulý víkend so zatajeným dychom pozorovali ľudia pri ostrove Vis, či pri pobreží mesta Podstrana, ktoré sa nachádza v blízkosti Splitu. Prírodný úkaz sa im podarilo zachytiť na videá.

Vodná smršť, nazývaná aj vodný stĺp je silný stĺpovitý vír vznikajúci nad vodnou plochou. Na prvý pohľad pripomína bežné tornádo, vodná smršť je však slabšia. V mieste dotyku s vodou dokáže zdvihnúť hladinu asi o meter.

Búrky bičovali aj Severnú Dalmáciu

V oblasti chorvátskej dedinky Božava, ktorá leží západne od Zadaru, sa zasa vyskytli intenzívne prívalové zrážky. V spomínanej oblasti za tri hodiny spadlo až 124 milimetrov zrážok.

Poriadnu svetelnú šou si užili ľudia na Istrii, kde udierali blesky. Záchranári prijali hlásenia, že blesky udierali do stromov, elektrických stĺpov a do áut.


Odporúčame aj: Turistom na pláži sa naskytol strašidelný pohľad: VIDEO Desivý úkaz nad Čiernym morom


Do muža v kempe udel blesk

V kempe Lanterna, ktorý sa nachádza neďaleko Poreča, v sobotu takmer došlo k tragédii. Do muža udrel blesk. Našťastie, incident nemal smrteľné následky.

Vodná smršť bola spozorovaná aj v Grécku

Silná búrka sa uplynulý víkend prehnala aj západným Gréckom. Vodná smršť bola zachytená v destinácii Elis.

Viac o téme: TornádoChorvátskoBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu