Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rusko spustilo vojenské cvičenia: VIDEO Trapas s tankom a bizarné pristátie stíhačky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

KURSK - Ruskom sa v posledných dňoch ozýva rinčanie zbraní a hukot motorov. Je za tým séria vojenských cvičení a prehliadok, časť ktorých sa týka príprav na masívne celorepublikové vojenské hry Vostok 2018, ktoré sa uskutočnia v septembri. Armádne manévre so sebou priniesli aj nepríjemnosti a zlyhania.

Spomienkového podujatia pri príležitosti 75. výročia ukončenia kurskej bitky sa vo štvrtok zúčastnil aj ruský prezident Vladimir Putin. Prišiel sa pozrieť na oslavy najväčšej tankovej bitky v dejinách ľudstva, v ktorej Červená armáda rozdrvila nacistické sily, informovala tlačová agentúra AP.

Putin položil kvety k hrobu neznámeho vojaka, ktorý je súčasťou pamätného komplexu kurskej bitky, a porozprával sa s niekoľkými desiatkami veteránov. Kremeľský vodca navštívil aj dve ďalšie miesta komplexu - pamätník kurskej bitky a pamätník maršala Žukova.

Vojenská prehliadka v Kursku sa však neobišla bez komplikácií. Na internete sa objavilo video, ktoré zachytáva ruský tank T-34 pri nájazde na plošinu. Vodič to ale neodhadol a celý tank sa následkom straty rovnováhy zrútil z platformy priamo na cestu medzi panelákmi. Incidentu sa prizerali stovky divákov.

Podľa ruského portálu Life bol stroj bezprostredne po havárii prevezený na stanicu. Podľa vojenskej tlačovej služby sa v dôsledku incidentu nikto nezranil.

Bizarné manévre

O ďalšie dych berúce divadlo sa postarali príslušníci ruských leteckých síl skôr tento týždeň. Počas manévrov v rámci príprav na cvičenie Vostok 2018 ruské stíhačky a bojové lietadlá trénovali pristávanie na diaľniciach v krajine.

Na záberoch je vidieť civilné autá, ako stoja v radoch za sebou, zatiaľ čo nad nimi prelietavajú vojenské lietadlá, aby o niekoľko metrov ďalej pristáli na viacpruhovej ceste. Pristávanie na takýchto cestách bolo plánovanou súčasťou cvičení, ktoré začali v stredu ráno.

 


Prečítajte si aj: Rusko sa zobudilo do akčného rána: Putin nariadil armáde nečakanú previerku, vojenské manévre


 

Krajina sa tak pripravuje na najväčšie vojnové cvičenie od pádu Sovietskeho zväzu – Vostok 2018. Podľa ruského ministra obrany Sergeja Šojgua by územný aj kvantitatívny rozsah týchto vojenských hier mal byť najväčší v modernej histórii.

Viac o téme: CvičenieArmádaRuskoVostok 2018
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu