Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko sa zobudilo do akčného rána: Putin nariadil armáde nečakanú previerku, vojenské manévre

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Blesková previerka bojovej pripravenosti vojsk na rozsiahlom území Ruska začala dnes ráno podľa rozkazu vrchného veliteľa Vladimira Putina. Oznámila to agentúra TASS. Previerka má byť predohrou septembrových manévrov Vostok 2018, ktoré budú najväčším cvičením na ruskom území od pádu Sovietskeho zväzu.

Do najvyššej bojovej pohotovosti boli podľa ruskej agentúry uvedené jednotky centrálneho a východného vojenského okruhu, výsadkári a diaľkové a dopravné letectvo. Súčasťou previerky je podľa ruského ministra obrany Sergeja Šojgua šestnásť špeciálnych vojenských cvičení.

Pokiaľ by mali tohtoročné cvičenia byť skutočne bezprecedentné, mali by podľa CNN prekonať tie z roku 2014. Vostoku 2014 sa vtedy účastnilo 155-tisíc jednotiek, 8-tisíc kusov vojenskej techniky, viac než 800 lietadiel a 80 plavidiel.

Čína by v septembri mala podľa vyhlásenia prispieť 3200 jednotkami,900 zbraňami a 30 kusmi letectva. Nasadiť ich má 11. septembra v ruskom výcvikovom centre Tsugol. „Cvičenie nie je mierené proti žiadnej tretej strane,“ ubezpečilo podľa CNN čínske ministerstvo obrany.

Vojenské lietadlá budú údajne nacvičovať okrem iného aj pristávanie na cestách na Ďalekom východe.

O začatí päťdňovej previerky dnes Moskva informovala pridelencov všetkých členských krajín Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, uviedol TASS.

Ruské stíhačky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vladimir Isachenkov, file)

Vojenské cvičenia Vostok 18 sa majú podľa Šojgua radiť k najväčším, pokiaľ ide o rozsah územia, tak aj o početnosť vojsk. Strategických manévrov sa zúčastnia aj čínske a mongolské jednotky. Kremeľ dnes nevylúčil, že cvičeniu bude prihliadať aj Putin.

 

Viac o téme: CvičenieArmádaRuskoVladimir PutinVostok 18
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu