Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

USA deportovali do Nemecka bývalého dozorcu: FOTO Nacistickú minulosť tajil, odhalili ho dokumenty

Jakiw Palij Zobraziť galériu (5)
Jakiw Palij (Zdroj: SITA/Suzanne DeChillo/The New York Times via AP, File)

BERLÍN - Bývalého dozorcu nacistického koncentračného tábora deportovali v utorok ráno zo Spojených štátov do Nemecka, oznámil vo vyhlásení Biely dom. K deportácii 95-ročného Jakiwa Palija došlo až 14 rokov po tom, ako jeho vyhostenie z USA nariadil americký sudca, priblížila agentúra AP.

Palij po druhej svetovej vojne tajil svoju nacistickú minulosť a tvrdil, že bol počas vojny roľníkom a robotníkom v továrni. Podarilo sa mu tak získať americké víza a neskôr v roku 1957 i občianstvo. V USA následne žil mnoho rokov, až kým zhruba pred tromi desaťročiami vyšetrovatelia neobjavili jeho meno v zozname zamestnancov nacistických táborov a jeden z jeho vtedajších bývalých kolegov neprezradil, že žije "niekde v Amerike". 

USA deportovali do Nemecka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/National Archives at New York City via AP)

USA deportovali do Nemecka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/National Archives at New York City via AP)

Palij v roku 1993 vyšetrovateľom z ministerstva spravodlivosti povedal, že ak by bol svojho času hovoril pravdu, víza by nikdy nedostal. "Každý klamal," dodal vtedy.  Sudca mu v roku 2003 odobral občianstvo za "účasť na činoch zameraných proti židovským civilistom", ktorých sa dopustil ako dozorca vo vyhladzovacom tábore Trawniki, kde pracoval v roku 1943. O rok neskôr nariadil sudca i jeho deportáciu z USA. Palij sa k práci v tábore priznal, poprel však, že by bol spáchal akékoľvek vojnové zločiny.

Jakiw Palij
Zobraziť galériu (5)
Jakiw Palij  (Zdroj: SITA/US Department of Justice via AP)

Palija, ktorý sa narodil na území prislúchajúcom vtedajšiemu Poľsku a dnešnej Ukrajine, však následne odmietli prijať Nemecko, Poľsko i Ukrajina a on naďalej ostával žiť vo svojom dome v newyorskej štvrti Queens s manželkou Mariou (86). Proti jeho prítomnosti odvtedy často protestovala miestna židovská komunita. 

USA deportovali do Nemecka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kathy Willens, File)

K jeho deportácii, za ktorú sa zasadzovali newyorskí kongresmani, došlo po týždňoch diplomatických rokovaní, ktoré podľa Bieleho domu predstavovali jednu z priorít amerického prezidenta Donalda Trumpa. Nemecké ministerstvá vnútra ani spravodlivosti, ba ani úrad kancelárky Angely Merkelovej sa doposiaľ nevyjadril k tomu, čo presne sa v Nemecku s Palijom stane. Prokuratúra však už v minulosti uviedla, že voči nemu zrejme neexistuje dostatok dôkazov na to, aby ho súdili za spáchanie vojnových zločinov. 

Ide o prvú deportáciu osoby spätej z nacistickým režimom zo Spojených štátov od roku 2009, keď USA do Nemecka vydali bývalého dozorcu v nacistickom vyhladzovacom tábore Sobibor Johna Demjanjuka. Toho následne krajinský súd v Mníchove odsúdil na päťročný trest väzenia za spoluúčasť na vražde vyše 28.000 obetí holokaustu. Proti tomuto verdiktu sa však odvolala prokuratúra i obhajoba. Demjanjuk zomrel vo veku 91 rokov, kým čakal na rozhodnutie o odvolaní. 

Viac o téme: DozorcaDeportáciaUSAJakiw PalijVyhladzovací tábor Trawniki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu