Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Demonštrácia pred ruskou ambasádou v Prahe: Česi spomínajú na obete invázie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

PRAHA - O demonštrácii občanov pred ruskou ambasádou v Prahe, ktorá by mala byť spomienkou na obete invázie vojsk piatich krajín bývalej Varšavskej zmluvy do vtedajšieho Československa spred polstoročia a súčasne protestom proti expanzívnej politike Kremľa, informoval v pondelok večer internetový server Novinky.cz.

Protest pod mottom "Nezabúdame, protestujeme" zorganizovali združenia Milion chvilek pro demokracii, Pulse of Europe, Společně to dáme a Kaputin. "Vtedy v auguste vládcovia Kremľa rozhodli o vojenskej invázii do iného štátu, kvôli ktorej v roku 1968 úplne zbytočne zomrelo 137 našich spoluobčanov, viac ako 500 utrpelo ťažké zranenia a miliónom ďalších sa rozplynula nádej na slobodný a lepší život," pripomenuli organizátori.

Podľa nich expanzívna politika Moskvy pokračuje angažovaním sa v konfliktoch na Ukrajine a v Sýrii i v hybridných vojnách voči západným krajinám. Organizátori pondelkovej protestnej akcie nezabudli pripomenúť ani podľa ich názoru propagandistické akcie, ako napríklad jazdy motocyklistického klubu Noční vlci či turné svetoznámeho armádneho súboru Alexandrovovci.

Poukázali aj na neadekvátny počet členov ruského diplomatického personálu v ČR. Protest bol v neposlednom rade namierený aj proti českým politikom a ústavným činiteľom, ktorí kritizovanú politiku Moskvy schvaľujú, podporujú alebo dokonca vykonávajú a ktorí sa čím ďalej tým viac odkláňajú od spojencov z EÚ a NATO.

Viac o téme: ProtestDemonštráciaPrahaVýročie okupácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu