Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Študentka (21) sa vydala do ulíc demonštrovať: Postihol ju neuveriteľný trest

(Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Na sedem rokov za mreže poslala iránska justícia 21-ročnú študentku teheránskej univerzity Parísu R., a to za účasť na študentskej demonštrácii z decembra 2017.

Informovali o tom iránske i francúzske médiá s odvolaním sa na právneho zástupcu odsúdenej a jeho vyjadrenia na sociálnych sieťach. Študentku uznali vinnou z narušenia verejného poriadku, ako aj propagandistickej akcie ohrozujúcej národnú bezpečnosť a hlásiacej sa k protivládnej propagande.

Advokát odsúdenej označil verdikt za nespravodlivý a priveľmi prísny. Podľa jeho slov ani jeden z bodov obžaloby nepredstavoval naplnenie podstaty trestného činu. Obhajca pripomenul, že inkriminovanú demonštráciu zorganizovala istá zväzová organizácia študentov a že pri nej nedošlo k porušeniu platnej legislatívy, pretože demonštranti využili iba svoje práva garantované iránskou ústavou.

Po decembrových protestoch sa v Iráne ocitlo vo väzenských zariadeniach 45 študentov, dvoch z nich podľa tamojšieho denníka Etemad už odsúdili na osem rokov väzenia. Rozsudky v prípade ďalších väznených demonštrantov sa očakávajú na budúci mesiac.

Viac o téme: DemonštráciaTrestŠtudentkaIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu