Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Členku Pussy Riot otočili na letisku: Tajná služba jej nedovolila vycestovať z krajiny

Maria Alechina
Maria Alechina (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Lennihan)

MOSKVA - Ruskej protikremeľskej aktivistke Mariji Aľochinovej, členke punkovej skupiny Pussy Riot, znemožnila tajná služba vycestovať do Británie. Tlačová agentúra DPA o tom informovala v stredu s odvolaním sa na správy ruských médií.

Pracovníci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Aľochinovej na jednom z moskovských letísk oznámili, že nesmie opustiť krajinu, povedala samotná aktivistka pre agentúru Interfax. Na vlastnom portáli MediaZona uviedla, že bola na ceste do škótskeho Edinburgu, kde mala vystúpiť na festivale.

Zdroje z bezpečnostných kruhov následne agentúre TASS potvrdili, že Aľochinová dočasne nesmie cestovať do cudziny. Bola totiž odsúdená na verejnoprospešné práce za nedovolené protestné podujatia. Ruská skupina Pussy Riot sa stala známou v roku 2012, keď jej členky krátko pred prezidentskými voľbami v Rusku vystúpili v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa s punkovou "modlitbou" proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Aľochinová a ďalšia členka Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová boli odsúdené na trest väzenia a v pracovných táboroch strávili takmer dva roky. Súdy však Aľochinovej odvtedy uložili aj ďalšie, miernejšie tresty za iné akcie. Iba v deň pred zmarenou cestou protestovala Aľochinová spolu s ďalším aktivistom proti mučeniu v ruských väzniciach.

Viac o téme: RuskoMoskvaPussy RiotMaria Alechina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu