Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Haváriu mohla spôsobiť zmena vetra, počet obetí dosiahol 90

Medzi 88 obeťami leteckého nešťastia je 55 cudzincov Zobraziť galériu (8)
Medzi 88 obeťami leteckého nešťastia je 55 cudzincov (Zdroj: SITA)

BANGKOK - Haváriu lietadla na thajskom ostrove Phuket mohla spôsobiť náhla zmena rýchlosti a smeru vetra. V pondelok to povedal Kajit Habnanonda, prezident leteckej spoločnosti Orient-Thai Airlines, ktorá vlastní nízkonákladové aerolínie One-Two-Go. Dodal, že k havárii značne prispel aj silný dážď.

Presnú príčinu nešťastia, pri ktorom zahynulo 90 ľudí, však určí až analýza dvoch čiernych skriniek, ktoré sa už vyšetrovateľom podarilo nájsť. "Zatiaľ nevieme povedať, čo haváriu spôsobilo. Vyšetrovatelia však našli čierne skrinky, ktoré pošleme na analýzu do USA. Dúfame, že o pár týždňov budeme poznať príčinu," povedal thajský minister dopravy Theera Haocharoen.

Stroj typu MD-82 spoločnosti One-Two-Go so 130 osobami na palube sa počas pristávania zošmykol z dráhy, roztrhol sa na dve časti a začal horieť. Lietadlo letelo z Bangkoku do Phuketu. 40 ľudí vyviazlo so zraneniami, 90 zahynulo, z toho 54 cudzincov. Medzi mŕtvymi sú Američania, Iránci, Briti, Francúzi a Austrálčania. Nehodu neprežil ani indonézsky pilot a thajský druhý pilot. Aerolínie zaplatia každej rodine obetí 3125 dolárov na pohreb a ďalšie náklady.

Podľa tých, čo haváriu prežili, sa lietadlo pripravovalo na pristátie, keď sa zrazu opäť pokúsilo vzlietnuť, no prudko dopadlo na dráhu, rútilo sa dopredu až sa rozlomilo na dve časti a začalo horieť. "Pilot si asi uvedomil, že je príliš blízko alebo ide príliš rýchlo, možno ho zasiahol poryv vetra," povedal Austrálčan Borland.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu