Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pokračuje vyšetrovanie letu MH370: Výsledky však rodiny pasažiarov rozhodne nepotešili

Rodiny pasažierov letu MH370 tvrdia, že správa neobsahuje nič nové Zobraziť galériu (3)
Rodiny pasažierov letu MH370 tvrdia, že správa neobsahuje nič nové (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Thian)

KUALA LUMPUR - Rodiny pasažierov z nezvestného letu MH370 spoločnosti Malaysia Airlines v pondelok vyhlásili, že správa z vyšetrovania, ktorú im už poskytli, neobsahuje žiadne nové zistenia o príčine záhadného zmiznutia lietadla. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Správa však poukázala na chyby a postupy i predpisy, ktoré neboli dodržané, uviedli rodiny novinárom po brífingu úradov o spomínanej správe. Brífing sa konal za zatvorenými dverami v pondelok v Putrajayi, administratívnom hlavnom meste Malajzie.

Rodiny pasažierov letu MH370
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Thian)

Správu z vyšetrovania zverejnia úrady ešte v priebehu pondelkového dopoludnia. "Dúfame, že tieto chyby sa nebudú opakovať a že sa zavedú opatrenia, ktoré v budúcnosti chybám zabránia," povedala právnička Grace Nathanová, ktorej matka Anne Daisyová cestovala lietadlom.

Rodiny pasažierov letu MH370
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Thian)

Let MH370 s 239 ľuďmi na palube zmizol na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu 8. marca 2014. Jeho zmiznutie patrí k najväčším leteckým záhadám na svete. Správa nasleduje dva mesiace po tom, čo Malajzia odvolala podmorské pátranie po lietadle, financované zo súkromných zdrojov.

Nová správa o lete MH370 neobjasňuje jeho zmiznutie

Malajzijské úrady v pondelok zverejnili správu nezávislého vyšetrovacieho tímu, ktorý sa zaoberal zmiznutím lietadla spoločnosti Malaysia Airlines z roku 2014. Informovala o tom agentúra AP. V správe sa opakuje už známe tvrdenie Malajzie, že lietadlo sa úmyselne odklonilo od svojej trasy a letelo viac ako sedem hodín po prerušení komunikácie. V správe sa tiež konštatuje, že príčinu zmiznutia letu MH370 stále nie je možné určiť a "možnosť zásahu tretej strany nemožno vylúčiť".

Správa poukazuje aj na nedostatky v reakcii malajzijskej vlády na túto udalosť, čo len posilnilo dohady o osude lietadla a jeho pasažierov. Lietadlo s 239 ľuďmi na palube zmizlo 8. marca 2014 počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Predpokladá sa, že sa zrútilo v južnej časti Indického oceánu.

Jednotlivé kusy trosiek, ktoré sa vyplavili afrických plážach a ostrovoch Indického oceánu, naznačili, v ktorej odľahlej časti oceánu sa lietadlo pravdepodobne zrútilo. Pátranie, ktoré sa konalo na podnet vlád Austrálie, Malajzie a Číny, však toto miesto nedokázalo presne určiť. Pátranie, do ktorého sa pustila americká spoločnosť Ocean Infinity a ktoré sa skončilo začiatkom tohto roka, bolo tiež neúspešné.

Osud letu MH370 je jednou z najväčších záhad v dejinách letectva. Správa zverejnená v pondelok ešte stále nie je konečná - práve vzhľadom na to, že sa lietadlo nenašlo. Malajzijská vláda deklarovala, že je pripravená pokračovať v pátraní, ak sa objavia dôveryhodné dôkazy o lokalizácii lietadla.

Rodiny obetí záhadného zmiznutia lietadla Malaysia Airlines na zverejnenie najnovšej správy reagovali s ľútosťou, že ani ona nepriniesla nič nové. Text správy však naznačuje, že k zmiznutiu lietadla viedla séria porúch, pričom sa spomína najmä nedodržiavanie postupov a pokynov.

Viac o téme: LietadloObetePasažieriMalaysia Airlines
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu