Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Mjanmarsku vládne napätie: Obrovské povodne vyhnali z domov 50 000 ľudí

Zasiahnutý región Bago v strednej časti Mjanmarska Zobraziť galériu (2)
Zasiahnutý región Bago v strednej časti Mjanmarska (Zdroj: SITA/AP Photo/Myo Kyaw Soe)

RANGÚN - Mjanmarské úrady evakuovali už približne 50.000 ľudí z oblastí postihnutých záplavami, ktoré spôsobili intenzívne monzúnové dažde. Oznámila to v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na správy miestnych médií.

Odhaduje sa, že záplavy postihli okolo 100.000 ľudí. Zasiahnutý región Bago v strednej časti Mjanmarska navštívil cez víkend aj prezident Win Mjin. Národný výbor pre zvládanie krízových situácii v nedeľu vyzval obyvateľov žijúcich v blízkosti riek a v nízko položených lokalitách, aby okamžite opustili svoje domovy, pretože hladina vôd dosiahla nebezpečnú úroveň. 

Prívalové dažde odplavili časť 60-metrového mosta v Šanskom štáte na severe Mjmanmarska. Veľké škody na úrode a na cestnej infraštruktúre hlásia tiež z Kajaského štátu v strednej časti krajiny a zo západného Jakchainského štátu. 

Mjanmarské úrady evakuovali už
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Myo Kyaw Soe)

Pomoc postihnutému obyvateľstvu sa snažia poskytovať dobrovoľníci Červeného kríža, ktorí mu distribuujú hygienické potreby a provizórne prístrešia a pomáhajú aj zachraňovať ľudí zo zatopených lokalít. Svoje zdroje na pomoc Mjanmarsku mobilizuje i OSN, ktorá vyjadrila nad situáciou v tejto ázijskej krajine "hlboké znepokojenie". 

Viac o téme: PovodneMonzúnové daždeMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu