Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vážny telefonát šéfov diplomacií USA a Turecka: Téma rozhovoru nikoho neprekvapí

Americký pastor Andrew Brunson
Americký pastor Andrew Brunson (Zdroj: SITA/DHA-Depo Photos via AP, File)

WASHINGTON - Šéf diplomacie USA Mike Pompeo v sobotu telefonicky hovoril so svojím tureckým rezortným partnerom Mevlütom Čavušoglom o americkom pastorovi Andrewovi Brunsonovi, ktorého v Turecku zadržiavajú od roku 2016. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa vyhlásenia amerického Štátneho departmentu sa Pompeo a Čavušoglu zhodli na tom, že budú pokračovať v "diskusiách o riešení tejto záležitosti a ďalších otázok spoločného záujmu". Podľa agentúry AP sobotňajší telefonát zrejme poukazuje na snahu o zmiernenie vyostreného napätia medzi oboma krajinami, ktoré v poslednej dobe vyvolala kauza pastora Brunsona. 

Americký prezident Donald Trump i viceprezident Mike Pence tento týždeň pohrozili Ankare prísnymi ekonomickými sankciami, ak pastora urýchlene neprepustí. Turecká vláda to označila za planú hrozbu. 

Brunson žije a pôsobí v Turecku už viac ako dve desaťročia. Viedol malé kresťanské spoločenstvo v západotureckom meste Izmir. V decembri 2016 ho však zatkli a obvinili z členstva v hnutí exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktoré turecké úrady považujú za teroristickú organizáciu. 

Neskôr voči 50-ročnému pastorovi vzniesli aj obvinenia zo špionáže a z pokusu o zvrhnutie tureckej vlády. Američan všetky obvinenia rezolútne odmieta. V stredu 25. júla ho presunuli do domáceho väzenia. Podľa rozhodnutia tureckého súdu však nemôže opustiť svoj dom ani krajinu.

Viac o téme: PastorUSATureckoMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu