Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dobrá správa z Grécka, hasičom sa podarilo dostať pod kontrolu takmer všetky požiare: 79 obetí

Hasičské lietadlá prelietavajú ponad stromy neďaleko gréckej dediny Neos Voutzas pri Aténach. Zobraziť galériu (3)
Hasičské lietadlá prelietavajú ponad stromy neďaleko gréckej dediny Neos Voutzas pri Aténach. (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

ATÉNY - K miernemu zlepšeniu situácie došlo v Grécku po dvoch dňoch ničivých lesných požiarov. Hasičom sa v stredu v skorých ranných hodinách podarilo dostať pod kontrolu takmer všetky požiare, informuje agentúra DPA.

Podľa gréckeho ministra pre civilnú obranu Nikosa Toskasa sa jeden z požiarov nachádzal zhruba 70 kilometrov západne od hlavného mesta Atény. Lokalizovali ho na jednom vrchu, povedal Toskas pre grécku televíziu ERT. V katastrofou postihnutých oblastiach východne od Atén a v prístavnom meste Rafina pokračovali záchranné tímy a dobrovoľníci v pátraní po ďalších obetiach v zhorených domoch a bytoch.

Dobrá správa z Grécka,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Grécku medzitým prišli na pomoc aj iné krajiny: západne od Atén zasahovalo 60 cyperských hasičov, ktorí do krajiny prišli v utorok večer ako súčasť pomoci EÚ. V stredu predpoludním by do krajiny mali doraziť aj dve talianske hasiace lietadlá a popoludní hasiace lietadlo z Rumunska.

Dobrá správa z Grécka,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Yorgos Karahalis)

"Sme pripravení, pokiaľ by grécka strana požiadala o ďalšiu pomoc," uviedol v utorok vo večerných hodinách európsky komisár pre humanitárnu pomoc Christos Stylianidis pre grécku televíziu. Eurokomisár pricestoval do Atén, aby si sám urobil obraz o situácii, píše DPA. Ničivé požiare pripísal klimatickým zmenám. Odôvodnil to tým, že tento rok sa nevyskytli len na juhu, ale aj na severe Európy, ako napríklad vo Švédsku.

Požiare si vyžiadali už 79 obetí

Lesné požiare, ktoré zasiahli okolie gréckych Atén, si vyžiadali už najmenej 79 mŕtvych. Hovorkyňa hasičov Stavroula Malliri v stredu uviedla, že záchranári pokračujú v prehľadávaní oblastí severovýchodne od Atén, kde oheň spôsobil najväčšie škody. Tímy sa presúvajú z domu do domu, prehľadávajú zhorené autá a pláže.

Malliri povedala, že úrady už zaznamenali desiatky telefonátov v súvislosti s nezvestnými osobami. Niektorí z týchto ľudí sú zrejme na zozname mŕtvych, iní sa zas vrátili k rodinám, no úrady o tom neinformovali. Presný počet nezvestných zatiaľ nie je známy.

Grécky premiér Alexis Tsipras v utorok vyhlásil trojdňový štátny smútok. "Grécko dnes smúti a na pamiatku tých, ktorých sme stratili, vyhlasujeme trojdňový štátny smútok," vyjadril sa premiér. "No nemôžeme dopustiť, aby nás smútok premohol, pretože tieto hodiny sú hodiny boja, súdržnosti, odvahy a solidarity," dodal. Pápež František odkázal, že sa modlí za obete. Úrady sa obávajú, že počet mŕtvych bude narastať. Množstvo ľudí ušlo na pláže, niektorí plávali preč od dymu.

Viac o téme: GréckoAtényLesné požiare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu