Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obľúbená dovolenková destinácia má problémy: VIDEO Exotický raj sa zmenil na nočnú moru

Dominikánska republika Zobraziť galériu (3)
Dominikánska republika (Zdroj: Dominican Republic Ministry of Tourism )

SANTO DOMINGO - Pláže mesta Santo Domingo, ktoré je obľúbenou destináciou turistov mieriacich do Karibiku, zaplavili v posledných dňoch stovky ton odpadkov. Podľa starostu tejto metropoly Dominikánskej republiky je na mestských plážach asi 1000 ton odpadkov, z ktorých väčšinu tvoria plasty, informoval španielsky denník ABC.

Dovolenka v ohrození: V obľúbenej destinácii Slovákov vyčíňa smrteľná baktéria, tragické následky

Stovky ton odpadkov sa na pláže pri obľúbenej promenáde v Santo Domingu dostali potom, čo búrka a výdatné zrážky zdvihli hladinu rieky Ozama pretekajúcej mestom. Podľa starostu Davida Collada majú svoj diel viny prevádzkovatelia mestského zdvíhacieho mostu, ktorí ho otvorili v obave, že ho zvýšená hladina rieky poškodí. Tým sa na pláže dostali odpadky z niektorých mestských častí.

Obľúbená dovolenková destinácia má
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Neboli sme to my, kto most zdvihol, tie odpadky nie sú len z nášho mesta, ale z celej metropolitnej oblasti Santo Domingo," posťažoval sa miestnej tlači Collado. Metropolitná oblasť Santo Domingo má asi 3,5 milióna obyvateľov.

Obľúbená dovolenková destinácia má
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Na odstránení odpadkov z pláží pracuje už niekoľko dní okolo 500 dobrovoľníkov a vojakov. Doteraz sa im podarilo vyzdvihnúť asi 400 ton odpadkov, ale ďalších 600 ton podľa odhadu starostu zostáva.

K neobvyklej situácii sa vyjadril aj dominikánsky minister životného prostredia Ángel Estévez, ktorý miesto navštívil. "Nemôžeme sedieť s rukami v lone, musíme zmeniť prístup k nakladaniu s odpadmi, aby sme sa v nich neutopili," povedal minister. "Tento odkaz posielam okrem iného podnikateľom - pripravte sa na deň, keď prestaneme užívať v Dominikánskej republike plasty," uviedol Estévez.

Pláže v Santo Domingu síce nie sú vhodné na kúpanie, ale sú obľúbeným miestom prechádzok miestnych i turistov. Cestovný ruch je pre Dominikánsku republiku hlavným zdrojom devíz a na hrubom domácom produkte sa vlani podieľal asi ôsmimi percentami.

Viac o téme: DovolenkaOdpadPlážDominikánska republikaSanto Domingo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu