Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dovolenkový raj zasiahlo obrovské zemetrasenie: VIDEO Desiatky mŕtvych, počet obetí rastie

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA/AP/Firdia Lisnawati, SITA/AP)

JAKARTA - Najmenej 142 mŕtvych si vyžiadalo zemetrasenie s magnitúdou 7,0, ktoré v nedeľu zasiahlo pobrežnú oblasť indonézskeho turistami vyhľadávaného ostrova Lombok. Uviedla to v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na predstaviteľa vlády v provincii Západná Nusa Tenggara.

Obľúbená dovolenková destinácia má problémy: VIDEO Exotický raj sa zmenil na nočnú moru

Predchádzajúca bilancia, o ktorej informoval hovorca indonézskej agentúry pre zmierňovanie následkov katastrof, hovorila o 91 obetiach a vyše 200 zranených. Hovorca očakával zvýšenie počtu obetí a uviedol, že záchranné práce komplikujú výpadky dodávok elektriny a komunikačné problémy. Do niektorých najviac postihnutých oblastí mali záchranári sťažený prístup.

Zemetrasenie s magnitúdou sedem zasiahlo v nedeľu večer miestneho času turisticky vyhľadávaný ostrov Lombok, pričom záchvevy zreteľne cítili aj na susednom Bali, kde došlo k poškodeniu budov. Úrady neskôr oznámili, že zahynuli najmenej tri osoby. Otrasy vyvolali paniku medzi obyvateľmi i dovolenkármi.

Dovolenkový raj zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Firdia Lisnawati)

Hlásia obete

Hypocentrum zemetrasenia bolo v hĺbke desať kilometrov. Úrady najskôr vydali varovanie pred ničivou vlnou cunami, ale neskôr ho stiahli. Väčšinu ostrova postihol výpadok elektrickej energie, medzinárodné letiská na Lomboku i Bali zaznamenali menšie škody, avšak prevádzka letov nebola prerušená, uvádza agentúra Reuters. Podľa hovorcu, citovaného agentúrou AP, nie sú medzi obeťami domáci či zahraniční turisti. Záchranári evakuovali približne 1000 domácich a zahraničných turistov z ostrovčeka Gili pri severozápadnom pobreží Lomboku.

Dovolenkový raj zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Firdia Lisnawati)

Zemetrasenie prišlo iba týždeň po tom, ako otrasy s magnitúdou 6,4 na ostrove Lombok pripravili o život 16 ľudí a vynútili si rozsiahlu evakuáciu turistov z oblasti vyhľadávanej sopky Rinjani.

Dovolenkový raj zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Firdia Lisnawati)

V Matarame, hlavnom meste ostrova Lombok, otrasy poškodili mnohé budovy, z ktorých väčšina bola postavená z nekvalitných materiálov. Pacientov v tamojšej nemocnici i v nemocnici v meste Denpasar na Bali evakuovali a ošetrovali na uliciach. Ďalšími najviac postihnutými oblasťami sú Severný a Východný Lombok.

Výpovede svedkov

Podľa svedkov sa intenzita prvého z otrasov stupňovala a trval niekoľko sekúnd, po ňom nasledovali ďalšie. Zemetrasenie podľa úradov poškodilo budovy na Lomboku aj na Bali vrátane obchodného domu a letiskového terminálu, kde spadli strešné panely. Na videozáznamoch z Bali sú vidieť kričiaci ľudia vybiehajúci v panike z domov a hojdajúce sa automobily.

Na Lomboku vojaci a záchranári prenášali zranených do evakuačného strediska na nosidlách aj v kobercoch. Šéf miestnej polície na severnom Lomboku uviedol, že na ostrove došlo k výpadku elektriny, takže nebolo možné posúdiť celú situáciu. Kvôli výpadku prúdu bolo na pol hodinu evakuované lombocké letisko.

Dovolenkový raj zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sidik Hutomo)

Ľudia na Bali po dnešných otrasoch vybiehali z hotelov, domov a reštaurácií, uviedla agentúra Reuters. "Všetci hoteloví hostia bežali von, tak sme tiež utekali na ulicu," opísala udalosti austrálska turistka. Dodala, že miestni sa snažili ľudí upokojiť, aby neprepadali panike.

Dovolenkový raj zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sidik Hutomo)

Magnet na zemetrasenia

Lombok a Bali sú známe svojimi nedotknutými plážami a horami. Hotely a iné budovy na oboch ostrovoch nesmú byť vyššie ako kokosové palmy. Indonéziu často sužujú zemetrasenia vzhľadom na to, že sa nachádza na takzvanom Ohňovom kruhu, kde sa odohráva až 90 percent všetkých zemetrasení na svete.

Dovolenkový raj zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Firdia Lisnawati)

V decembri 2004 tu silné zemetrasenie s magnitúdou 9,1 pri ostrove Sumatra vyvolalo vlnu cunami, ktorá vo vyše desiatich krajinách juhovýchodnej Ázie zabila 230.000 ľudí.

Slováci sú v poriadku

Slovenskí občania na indonézskych ostrovoch Lombok a Bali, ktoré v nedeľu (5.8) zasiahlo zemetrasenie, sú podľa informácií slovenského rezortu diplomacie v poriadku. "Naše veľvyslanectvo v Jakarte je v kontakte so šiestimi skupinami občanov SR (štyri na Lomboku, dve na Bali)," spresnil šéf tlačového oddelenia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Igor Skoček.

"Podľa konzulárneho odboru ministerstva zahraničných vecí Indonézie sa medzi obeťami nenachádzajú zahraniční turisti," doplnil Skoček. Rezort však aj naďalej odporúča slovenským občanom, ktorí sa nachádzajú v uvedenej oblasti, aby rešpektovali pokyny miestnych úradov, dbali na zásady osobnej bezpečnosti a sledovali miestne médiá.

Viac o téme: CunamiZemetrasenie ÁziaBaliLombok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu