Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Dovolenka v ohrození: V obľúbenej destinácii Slovákov vyčíňa smrteľná baktéria, tragické následky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KANÁRSKE OSTROVY – V exotickom raji aktuálne operuje nebezpečná črevná baktéria Klebsiella pneumoniae, ktorou sa nakazilo už 13 ľudí. V tejto súvislosti Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vydalo 11. júla varovanie, v ktorom sa píše, že môže vypuknúť epidémia.

Črevná baktéria Klebsiella pneumoniae, ktorá sa vyskytla na Kanárskych ostrovoch, môže spôsobiť otravu krvi, meningitídu, zápal pľúc a rôzne infekcie.

Baktéria Klebsiella pneumoniae na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Vo vyhláške ECDC z 11. júla sa píše, že hrozí epidémia. Výskyt nebezpečnej baktérie bol zaznamenaný ešte v januári tohto roka, keď sa objavil prvý nakazený. V priebehu pol roka počet nakazených vzrástol o ďalších 12 ľudí. Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb informovalo, že išlo o turistov zo Švédska a Nórska, pričom šiesti z nich sa infikovali v rovnakej nemocnici.

Baktéria Klebsiella pneumoniae na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Paradoxom však je, že najväčšiu hrozbu nákazy predstavujú tamojšie nemocnice a zdravotné strediská. Riziko, že by sa nakazili "bežní" turisti, je podľa ECDC malé. Nevylučuje sa však, že baktéria sa rozšíri aj do iných krajín. „Baktéria Klebsiella pneumoniae je zvyčajne neškodná, ale môže spôsobiť smrteľné infekcie vrátane zápalu pľúc, otravu krvi, meningitídu a hnisavý zápal tkanív,“ píše sa vo vyhláške s tým, že analýza ukázala, že všetci nakazení sa infikovali od toho istého zdroja. „Keďže na Kanárske ostrovy cestuje veľa turistov, jedna nemocnica sa môže stať zdrojom nákazy pre ďalšie európske krajiny,“ varuje ECDC.

Baktéria Klebsiella pneumoniae na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

O baktérii Klebsiella pneumoniae

Baktéria Klebsiella pneumoniae sa prirodzene nachádza v črevách a je súčasťou našej mikroflóry. Keď sa však táto baktéria dostane mimo čreva, stáva sa odolnou voči antibiotikám a hrozí nákaza. Najrizikovejšou skupinou sú ľudia s cukrovkou a tí, ktorí majú ťažkosti s pečeňou, ľadvinami a pľúcami.

Ako prevencia pomôže časté umývanie rúk a nosenie ochranných rukavíc, pretože väčšina infekcií sa prenáša dotykom. Aj preto sú hlavným zdrojom nákazy práve tamojšie nemocnice. Ak sa napríklad zdravotník dotkne neumytými rukami zranenia, pacient je vystavený veľkému riziku. Ľudia by si tiež nemali počas dňa pretierať oči a dotýkať sa úst.   

Baktéria Klebsiella pneumoniae na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Medzi najčastejšie symptómy nákazy patria vysoká horúčka, hlienovitý kašeľ, bolesť v oblasti hrude a ťažkosti s dýchaním.   


Prečítajte si aj: Slováci, POZOR na sinice: Kúpanie vo vodných plochách si radšej dvakrát premyslite 


Viac o téme: BaktériaKanárske ostrovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu