Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pád lietadla v Havane pozná svoju príčinu: TOTO môže za smrť 112 ľudí

Pád lietadla na Kube Zobraziť galériu (3)
Pád lietadla na Kube (Zdroj: SITA/AP, Marcelino Vazquez Hernandez/ACN via AP)

HAVANA - Mexická charterová letecká spoločnosť Aerolíneas Damojh informovala, že "ľudská chyba" môže za pád lietadla, ktoré sa ešte v máji zrútilo krátko po štarte z medzinárodného letiska v kubánskom hlavnom meste Havana. Havária si vyžiadala 112 životov.

Spoločnosť k záveru, že došlo k pochybeniu na strane posádky lietadla, údajne dospela na základe štúdie záznamov z čiernej skrinky, ktoré podľa nej odhaľujú, že stroj vzlietol v príliš prudkom uhle. Zväz mexických pilotov ASPA vzápätí označil za "nezodpovedné" vyhlásenie zmienených aerolínii, ktoré prišlo ešte pred ukončením oficiálneho vyšetrovania havárie.

Za unáhlené ho v utorok podľa agentúry AP označili aj kubánske úrady vyšetrujúce príčinu pádu lietadla. Komisia vyšetrujúca haváriu vo vyhlásení odvysielanom kubánskou štátnou televíziou uviedla, že ešte neukončila analýzu "mnohých faktorov", ktoré 18. mája prispeli k pádu lietadla. "Z tohto dôvodu je predčasné akékoľvek tvrdenie o možných príčinách, ktoré spôsobili smrteľnú nehodu," dodala.

Pád lietadla v Havane
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP, Marcelino Vazquez Hernandez/ACN via AP)

Na palube stroja typu Boeing 737-200, ktorý prevádzkovali kubánske aerolínie Cubana de Aviación, bolo v čase jeho pádu 107 pasažierov z viacerých krajín a šesť členov posádky z Mexika. Pri tomto najhoršom leteckom nešťastí, aké sa udialo na Kube za uplynulých takmer 30 rokov, zahynulo 101 Kubáncov, sedem Mexičanov, dvaja Argentínčania a dvaja Afričania žijúci na Kube.

Havarované lietadlo mali aerolínie Cubana de Aviación prenajaté práve od mexickej spoločnosti Aerolíneas Damojh, používajúcej obchodný názov Global Air. Stroj dopadol na maniokovú plantáž blízko vzletovej dráhy, pričom bol ťažko poškodený a začal horieť.

Pád lietadla v Havane
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP, Marcelino Vazquez Hernandez/ACN via AP)

Na vyšetrovaní havárie sa podieľajú aj experti z Mexika, USA a firmy Boeing. Havarované lietadlo malo 39 rokov. Mexický úrad pre civilné letectvo informoval, že vykonáva vlastnú analýzu havárie, pričom k výsledkom ešte nedospel.

Viac o téme: Pád lietadlaKubaHavana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu