Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Silné zemetrasenie opätovne zasiahlo Sumatru

Budova v meste Padang nevydržala otrasy pri prvom zemetrasení a zrútila sa.
Budova v meste Padang nevydržala otrasy pri prvom zemetrasení a zrútila sa. (Zdroj: ČTK)

PADANG - Silné zemetrasenie dnes opätovne zasiahlo južnú Sumatru v Indonézii, preto úrady vydali upozornenie pred cunami. Stovky budov pozdĺž indonézskeho západného pobrežia bolo poškodených, obyvatelia sa v strachu ponáhľali uniknúť do vnútrozemia.

Zemetrasenie s predbežnou magnitúdou 7.8 malo centrum 185 kilometrov juhovýchodne od mesta Padang a len 10 kilometrov pod povrchom zeme. Objavilo sa o 6.49 h miestneho času, informoval Americký geologický ústav.

"Mnoho budov sa zrútilo po tomto rannom zemetrasení," uviedol starosta pobrežného mesta Padang Fauzí Bahár. Pred hlavnou nemocnicou v meste postavili stany na ošetrenie pacientov.

V stredu zasiahlo rovnaké územie Indonézie taktiež silné zemetrasenie, pri ktorom zahynulo najmenej deväť ľudí a 49 sa zranilo. Zemetrasenie s magnitúdou 8,4 vyvolalo pri Padangu menšie cunami. Otrasy spôsobili záchvevy vysokých budov najmenej v troch krajinách.

Tichomorské centrum varovania pred cunami upozornilo, že zemetrasenie má potenciál vyvolať ničivé cunami na území 1000 kilometrov od epicentra.

Očakávané cunami na východné pobrežie Afriky neudrelo


MOMBASA - Pre väčšinu východného pobrežia Afriky vydali v stredu po zemetrasení v Tichom oceáne varovanie pred vlnami cunami, ale do polnoci sa neobjavili nijaké väčšie vlny a cunami neudrelo.

V Keni vyzvali ľudí, aby opustili pobrežie, no ohrozenie veľkými vlnami sa po polnoci výrazne zmenšilo. Na Seychelských ostrovoch očakávali cunami ešte skôr ako v Keni, ale aj tu varovanie v priebehu dňa stiahli.

Varovanie pred cunami prišlo po zemetrasení s magnitúdou 8,2, ktoré v stredu zasiahlo Indonéziu. Podľa posledných správ si vyžiadalo sedem obetí a na pobreží Sumatry poškodilo mnohé budovy. Záchvevy boli citeľné aj v ďalších, najmenej štyroch štátoch a vyvolali spomienku na zemetrasenie v roku 2004, ktorého následkom boli smrtiace vlny cunami. Obyvatelia Mombasy po varovaní urýchlene opúšťali pláže.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu