Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Sumatru zasiahlo silné zemetrasenie, vyžiadalo si dve obete

Zemetrasenie zasiahlo aj metropolu Indonézie Jakartu. Ľudia v panike vybiehali na ulice.
Zemetrasenie zasiahlo aj metropolu Indonézie Jakartu. Ľudia v panike vybiehali na ulice. (Zdroj: SITA)

JAKARTA - Silné zemetrasenie s magnitúdou 8,2 zasiahlo dnes indonézsku Sumatru, zahynuli pritom najmenej dvaja ľudia. Upozornenie pred prívalovými vlnami cunami následne vyhlásili úrady viacerých krajín v oblasti Indického oceánu. Na pobrežiach naprieč juhovýchodnou Áziou vyvolávala správa o možných cunami paniku.

Približne po dvoch hodinách Indonézska meteorologická agentúra odvolala poplach s tým, že k prívalovým vlnám napokon nedošlo. Po ďalšom zemetrasení v oblasti južnej Sumatry s magnitúdou 6,6 však úrady vydali opätovne výstrahu.

Krízové centrum indonézskeho ministerstva zdravotníctva informovalo, že zahynuli dvaja ľudia a deväť bolo vážne zranených. Jedna z obetí zomrela po zásahu padajúcich trosiek v meste Bengkulu na juhu Sumatry.

Hovorca indonézskeho prezidenta potvrdil, že došlo k mobilizácii núdzového záchranného systému. "Prezident nariadil armáde, aby pomohla pri záchranných prácach," uviedol ďalej.

Niekoľko budov sa podľa svedkov zrútilo v Padangu, správnom stredisku Západnej Sumatry. "Mesto je v úplnom chaose. Videl som jeden zrútený dom. Hľadám svoju rodinu," povedal pre agentúru Reuters jeden z obyvateľov mesta.

Zemetrasenie postihlo Sumatru o 18.10 h miestneho času (13.10 h SELČ) v hĺbke približne 30 kilometrov pod povrchom zeme. Epicentrum malo 159 kilometrov juhozápadne od mesta Bengkulu, informovala Indonézska meteorologická agentúra. Sumatru zasiahli neskôr dve ďalšie, avšak slabšie zemetrasenia.

Dnešné otrasy zeme vyvolali spomienky na veľké zemetrasenie, ktoré rovnaké územie postihlo 26. decembra 2004, pričom spôsobilo rozsiahle škody a veľké cunami. O život pritom v celom regióne prišlo vyše 230.000 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu