Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Výzva irackého premiéra mala najkrutejšiu dohru: Popravili obesením 12 teroristov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BAGDAD - V Iraku popravili obesením 12 ľudí odsúdených za terorizmus. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo premiér Hajdar Abádí v reakcii na nedávny únos a zabitie deviatich členov irackých bezpečnostných síl vyzval na zrýchlené vykonávanie popráv, uviedla v piatok podľa agentúry Reuters vláda v Bagdade.

Abádí vo štvrtok nariadil "odplatu" prostredníctvom rýchlejších popráv teroristov odsúdených na trest smrti, ktorí už vyčerpali svoje práva na odvolanie. Iracké bezpečnostné zložky v stredu našli telá deviatich mužov roztrhané výbušninami, a to dva dni po vypršaní ultimáta stanoveného únoscami z teroristickej organizácie Daeš.

Tí v sobotu zverejnili videozáznam so šiestimi z unesených členov irackých bezpečnostných síl s tým, že ich zabijú, ak vláda do troch dní neprepustí sunnitské väzenkyne. Ako uviedlo iracké ministerstvo vnútra, pitvy preukázali, že mužov zabili ešte pred vypršaním ultimáta a že videozáznam bol propagandou Islamského štátu.

Abádí vyhlásil definitívne víťazstvo nad sunnitskými militantmi vlani v decembri. Daeš však naďalej pôsobí v pohraničí so Sýriou a pokračuje podnikaní prepadov, vrážd a bombových útokov. Útoky Daeš sa v uplynulých týždňoch vystupňovali predovšetkým na diaľnici spájajúcej Bagdad so severom krajiny, kde došlo aj k únosu členov bezpečnostných síl.

Viac o téme: ObeseniePopravaTeroristiIrakBagdad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu