Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Situácia na lodi Mission Lifeline sa zhoršuje: Na palube je viac ako 200 unavených migrantov

Loď s migrantmi je ešte stále na mori. Na palube je viac ako 200 migrantov. Zobraziť galériu (2)
Loď s migrantmi je ešte stále na mori. Na palube je viac ako 200 migrantov. (Zdroj: SITA/Mission Lifeline via AP)

RÍM/VALETTA - Situácia na palube záchrannej lode Mission Lifeline, blokovanej v Stredozemnom mori s utečencami na palube, sa podľa nemeckých záchranárov stále zhoršuje, informovala v stredu agentúra DPA.

"S viac než 200 ľuďmi na palube je dnes šiesty deň pre (Mission) Lifeline na mori, počasie sa zhoršuje a zdravotný stav zachránených ľudí je čoraz krehkejší," uviedla nemecká mimovládna organizácia Mission Lifeline, ktorá loď spravuje.

Loď s migrantmi je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Mission Lifeline via AP)

Situácia môže podľa nej v najbližších hodinách v dôsledku vyčerpania a slabosti ľudí na palube "eskalovať". Množstvo osôb trpí ťažkou morskou chorobou a je odkázané na pomoc, uvádza sa v e-maile adresovanom maltským úradom. Plavidlo zachránilo minulý týždeň vo štvrtok pri pobreží Líbye 230 migrantov a odvtedy nemôže nikde zakotviť, píše DPA. V súčasnosti sa nachádza v Stredozemnom mori pri pobreží Malty.         

V utorok sa načrtlo riešenie, keď Malta oznámila, že umožní lodi zakotviť - avšak len v takom prípade, ak dostane záruky, že utečenci budú rozdelení medzi viacero štátov EÚ. Migrantov by mali prijať Taliansko, Francúzsko, Malta a Portugalsko, loď však doposiaľ nedostala signál, že môže zakotviť. Mimovládka Mission Lifeline obviňuje z marenia prijatia migrantov nemeckého ministra vnútra Horsta Seehofera. Ak situácia eskaluje, bude to Seehoferova zodpovednosť, vyhlásil spoluzakladateľ organizácie Alex Steier.

Loď s migrantmi smie vplávať do maltských vôd, nie však do prístavu

Loď nemeckej mimovládnej organizácie Mission Lifeline s viac ako 200 migrantmi, ktorá sa už od štvrtka nachádza v Stredozemnom mori, smie vplávať do maltských vôd, aby bola chránená pred rozbúreným morom a silným vetrom. Nemá však povolenie zakotviť. Informáciu, ktorú dnes prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter zverejnila humanitárna organizácia, neskôr potvrdil maltský minister vnútra Michael Farrugia.

Loď Lifeline nemôže zakotviť, pretože európske štáty sa nedokážu dohodnúť na prerozdelení utečencov. Počasie na mori sa však zhoršuje a niektorí zo zachránených na tom nie sú zdravotne dobre.

Taliansko v utorok informovalo, že v súvislosti s loďou dosiahli dohodu, ktorej súčasťou je aj prijatie niekoľkých migrantov z ich strany, a plavidlo by malo zakotviť na Malte. Migrantov si mali okrem spomenutých rozdeliť aj Francúzsko, Portugalsko a Španielsko. Malta však neskôr naznačila, že ešte nedosiahla širšiu dohodu so štátmi Európskej únie, o ktorú sa snažila, pričom s rozdelením si migrantov súhlasili len štyri krajiny.

Viac o téme: LoďMigrantiStredozemné more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu