Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusko varuje: Sýrske Biele prilby majú úzke väzby na teroristov, tvrdí Zacharovová

Marija Zacharovová
Marija Zacharovová (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

SAMARA - Rusko má informácie, že členovia mimovládnej organizácie Sýrska civilná obrana, nazývanej aj Biele prilby, majú úzke väzby na teroristov. Uviedla to v stredu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

"Nie sme len presvedčení, ale vieme, máme informácie, že členovia Bielych prílb majú úzke väzby na teroristické skupiny v Sýrii, menovite na Džabhat an-Nusra. Potvrdzujú to správy nezávislých novinárov, ktorí navštevujú Sýriu, ruských a západných," uviedla Zacharovová, ktorú citovala agentúra TASS.

Tieto informácie však nie sú na Západe príliš šírené, pretože "to jednoducho nezodpovedá línii a konceptu, že 'Asad musí odísť'," dodala Zacharovová. Biele prilby podľa agentúry TASS vydali množstvo vyhlásení, podľa ktorých sýrske letectvo bombardovalo oblasti, kde žijú civilisti.

Taktiež medzi prvými šírili správy o údajnom chemickom útoku v meste Dúmá zo 7. apríla 2018. Rusko túto správu označilo za falošnú a Biele prilby označilo za nespoľahlivý zdroj informácií. Približne 3000 príslušníkov týchto dobrovoľníckych jednotiek civilnej ochrany zachraňuje v Sýrii ľudí zo zbombardovaných domov, hasí požiare a poskytuje prvú pomoc vojnou postihnutým civilistom.

Viac o téme: TeroristiRuskoBiely prilby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu