Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vláda nemeckej kancelárky je v kríze: Merkelová prežíva jedno z osudových období pri moci

Angela Merkelová v parlamente
Angela Merkelová v parlamente (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn)

BERLÍN - Necelé tri mesiace po vytvorení obnovenej čierno-červenej koalície strán únie CDU/CSU a sociálnych demokratov z SPD v Berlíne sa zmieta vláda nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej v kríze.

Samotná kancelárka absolvovala v piatok síce naoko pestrý pracovný program, predpoludním strávila istý čas na pôde parlamentu, v poludňajších hodinách prijala generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) Jensa Stoltenberga, avšak jej myšlienky sa s určitosťou i v piatok vracali k štvrtkovému úderu, ktorý jej zasadila sesterská Kresťanskosociálna únia (CSU) odlišným názorom na azylovú politiku a nepriamym ultimátom.

Aj keď je Angela Merkelová zrejme najostrieľanejšou európskou harcovníčkou na politickej scéne a zvládla už nemálo krízových situácii, patrí súčasné obdobie v relácii celých 13 rokov jej pôsobenia na čele spolkovej vlády medzi tie osudové.

Zdá sa totiž, že spolkový minister vnútra Horst Seehofer, bavorský krajinský premiér Markus Söder a ich stranícky kolega z CSU, šéf jej parlamentnej skupiny Alexander Dobrindt nemajú už s Merkelovou trpezlivosť. Nechcú sa už nechať utešovať jej prísľubmi o nájdení spoločného azylového riešenia na európskej úrovni, píše tlačová agentúra DPA.

Štyri mesiace pred - pre CSU takmer existenčnými krajinskými voľbami v Bavorsku - mnohí v strane nemajú už chuť postaviť sa za Merkelovej politický štýl. Ako povedal šéf frakcie CSU v bavorskom krajinskom sneme Thomas Kreuzer, "spolková kancelárka nás už raz požiadala, aby sme vyčkali do nasledujúceho summitu Európskej únie so zámerom usilovať sa o európske riešenie. To bolo pred 877 dňami a mnohými ďalšími vrcholnými schôdzkami Únie, ktoré sa medzičasom uskutočnili".

V CSU sa však hovorí aj o systémovom zlyhaní v súvislosti s informáciami uplynulých týždňov o nedostatkoch v Spolkovom úrade pre migráciu a utečencov či vražde 14-ročnej tínedžerky z Mainzu, ktorej páchateľom je zrejme už skôr odmietnutý žiadateľ o azyl z Iraku. V kancelárkinej Kresťanskodemokratickej únii (CDU) sa ešte aj v piatok len ťažko spamätávali zo štvrtkových vyjadrení popredných činiteľov CSU, ktorí zvolili vraj ostro konfrontačný kurz.

Viac o téme: VládaKrízaNemeckoAngela MerkelováBerlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu