Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Americké veľvyslanectvo v Číne varuje pred nevyjasnenými zdravotnými ťažkosťami

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

KANTON - Pre amerických občanov nachádzajúcich na celom území Číny rozšírilo v piatok americké ministerstvo zahraničných vecí varovanie pred neobjasnenými zdravotnými problémami. Reagovalo tak na správy o zdravotných ťažkostiach niekoľkých amerických diplomatov, ktoré sa podobajú na poranenie mozgu.

Podľa agentúry Reuters rezort diplomacie priblížil, že ide o nevysvetliteľné zdravotné ťažkosti týkajúce sa sluchu alebo celkového vnímania. "Ministerstvo zahraničných vecí dostalo lekárske potvrdenie, že zamestnancov americkej vlády v Číne postihli zdravotné problémy pripomínajúce ťažkosti, ktoré utrpeli zamestnanci americkej vlády v Havane na Kube," uviedol rezort diplomacie vo vyhlásení.

Americké ministerstvo už pred časom potvrdilo správy o "zdravotných ťažkostiach" zamestnanca konzulátu v juhočínskom meste Kanton. Taktiež uviedlo, že vyslalo tím na vyšetrenie tamojších pracovníkov i rodiny tohto zamestnanca.

V stredu rezort americkej diplomacie informoval, že zamestnancov s neobvyklými zdravotnými problémami stiahol na ďalšie vyšetrenie do Spojených štátov. Zároveň ponúkol americkým občanom, ktorí majú podobné príznaky, možnosť vyšetrenia na veľvyslanectve v Pekingu alebo na ktoromkoľvek ďalšom konzuláte USA v Číne. 

Čína pred časom vysvetlila, že dôkladne prešetrila prvý prípad podozrenia na neobvyklé zdravotné ťažkosti zamestnancov americkej vlády, a uviedla, že nenašla stopy, ktoré by viedli k ich vysvetleniu. Podľa Washingtonu 24 amerických diplomatov pôsobiacich v Havane a ich rodinných príslušníkov začalo postupne od konca roka 2016 trpieť rôznymi chorobnými príznakmi nejasného pôvodu.

Niektorým diagnostikovali mierne poškodenie mozgu, trvalú stratu sluchu či otras mozgu. Iní trpeli žalúdočnou nevoľnosťou alebo bolesťami hlavy a zvonením v ušiach, alebo sa nedokázali sústrediť či spomenúť si na bežné slová. Ako možná príčina sa - vzhľadom na svedectvo poškodených - uvádzal útok neznámeho pôvodu, možno infrazvukom či ultrazvukom.     

Viac o téme: USAČínaZdravotné ťažkosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu